Hej,
Jag är en nybörjare i södra Småland och känner mig redo att börja titta på möjligheter av mer än bara Kantarell och Soppar. Jag hittade nyligen en plats med vad jag tror är en mandelriska. Jag antar att pga torkan så fanns det ingen vätska och lukten var svår att klargöra. Den största svampen var ett praktexemplar med hatt på 20cm. Jag lägger med lite bilder och hoppas på hjälp. Vänligen/Petter
Mandelriska???
Som Anitha skrev så har du funnit sammetsfotad pluggskivling. Ingen matsvamp men en utmärkt färgsvamp som i torkat skick kan användas för att färga upp och siden. Mandelriska tillhör gruppen riskor. När man bryter en bit av dessa svampar, så talar man på svampspråk; om att svampen “blöder”. I mandelriskans fall är saften/vätskan vit. Vätskan kan ge bruna fläckar på händerna. Den kan t o m missfärga kläder. Doften är otroligt stark och luktar gamla räkskal. Tillagad smakar mandelriskan hummer/skaldjur. Förväxlingssvampen heter lakritsriska. Genomskinlig vätska. Doftar svagt curry. Ej matsvamp. Pelle Homlberg o Hans Marklund har nyligen släppt en ny, helt fantastiskt fin “Nya Svampboken”. Köp den! Den är väldigt pedagogiskt uppbyggd med ett siffersystem för matsvamparna. Alla svampar t ex med siffran “1” är lätta nybörjarsvampar utan förväxlingsarter. Ett annat tips är att kolla på http://www.svampkonsulent.se för att finna en svampkonsulent i din närhet o få tips om svamputflykter/svampkurser med svampkunniga ledare. Lycka till!
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.