0 733 visningar

4 svar

Torka svamp

Rolf Wallberg

7 sep 2014 kl. 10:30

Michael K skriver i sin eminenta bok “Bästa matsvamparna” att svampen ska vara “knastertorr” - dvs. de ska kunna smulas sönder med bara fingrarna - innan de läggs i en burk. Jag får inte sopparna (ex.vis Karl Johan) att bli “knastertorra”. De blir en aning sega. Kommentarer någon?

0

Jan A, Uppsala

7 sep 2014 kl. 11:10

Du har rätt.

0

Leif Lundberg

7 sep 2014 kl. 11:29

För att få “knastertorr” svamp kan man få bort det sista vattnet i svampen genom att lägga upp dom sega bitarna /svamparna på en ugnsplåt och låta svampen torka i ugnen tills dom är helt torra. 50-60 grader är lagom. Kolla då och då, men kan ta en timme eller mer beroende på fukthalt, mängd och sort.

0

Sandra

7 sep 2014 kl. 14:07

Hej,
Håller själv på med ugnstorkning, men glömde att ta bort sporerna och det är därför de blir sega. Har nu torkat svampen i varmluftsugn i 4 timmar- fortfarande sega.

0

Kristoffer

7 sep 2014 kl. 16:34

Tack för rådet om fästningar.

Jag har slutat torka KJ i ugnen för att de lätt blir svarta och kan få bitter smak(om temperaturen är för högt). Torkar hatt och fot var för sig (hattar är mycket känsligare ). De ”sega” bitar är de som blev för tjockt skurna och de får eftertorka på en tidning i köket. Man får vända på de då och då eftersom de blir fuktiga på undersidan (gravitationen). I första fasen trär jag skurna skivor på grillpinnar och blåser på med värmefläkt. ( ger bra torkyta)

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad version för iPhone och iPad. Läs mer!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone
Gillar du SvampGuiden?