0 4362 visningar

16 svar

Hur går man inte vilse i skogen?

Daniel

28 sep 2014 kl. 08:40

Till min början har ja hållt mig till skogar som jag har koll på,men jag vill inte gå i samma skog jämt. Så funderade på om det fanns några bra tips? Gps kanske? Isf vilken sort är prisvärd?

0

Draken

28 sep 2014 kl. 09:23

Karta och kompass, jag litar inte 100% på någon elektronik, det är plan B. Mobiltelefonen och svampguidens utmärkta app är annars det som gäller.

0

Ola R

28 sep 2014 kl. 13:42

Handhållen GPS, Själv har jag en Garmin GPSmap 60CSx. Funkar perfekt om man har laddade batterier. Du kan också plotta in dina kantarellställen med +/- 5m noggrannhet. Perfekt till turen året efter.

0

mumrik

28 sep 2014 kl. 14:57

Du har säkert redan en mobil och GPSen i mobilen funkar bra den med. Finns utmärkte appar. Gillar Orux och Osmand, båda för Android.

http://oruxmaps.com
http://osmand.net

Du kan plotta rutter som du sen följer (ingen för skogen men kan vara bra annars), låta appen rita in den rutt du verkligen följer, markera intressanta ställen (t.ex. var du ställde cykeln/bilen, ställde ifrån dig ryggan eller hittade 2 hinkar kantareller).

0

mumrik

28 sep 2014 kl. 15:28

IngeT för skogen, menade jag förstås. Någ kan man göra en om man vill. ;-)

0

Daniel

28 sep 2014 kl. 16:34

Tack för alla svar blev kompass bara karta kanske senare om jag hittar någon bra skogskarta :D

0

Meriona

29 sep 2014 kl. 11:03

Gröna kartorna är 1:50.000, det tycker jag inte är tillräckligt. Nån som hittar skala 1:20.000 eller ännu hellre 1:10.000, i så fall var?

Jag som har uselt lokalsinne kör med både kompass och hand-GPS, jag vill ha telefonbatteriet kvar utifall att jag måste ringa utan att störa SOS-alarm.

0

Jan A, Uppsala

29 sep 2014 kl. 13:00

Kontakta orienteringsklubbarna i trakten - om det finns några. Deras kartor är numera i allmänhet i skala 1:5000 - 1:15000 och mycket användbara. Jag sticker hål med en nål mitt i fyndlokalen, ritar en ring på baksidan (runt sticket) och skriver där vad som finns! Var själv tävlingsbanläggare under några decennier och mina banläggningskartor var användbara för svampplockning m.m. under några år - ända tills skogsmaskinerna ändrade villkoren!

0

Maria Forsblom

29 sep 2014 kl. 13:44

Jag sparar de kartor jag får när jag köper Naturpasset varje år, nackdelen är att där inte står någon som helst namn-information, så det kan vara lite svårt att orientera sig när man vill försöka lista ut vilken väg som är vilken. Är det alltid så på orienteringskartor Jan A. ?

0

mumrik

29 sep 2014 kl. 15:52

Nej då. På mina står en massa namn på gårdar, mossar, berg… Ett problem kan vara att kartorna ibland är väldigt gamla och saker och ting ändrar sig fort.

Köp absolut genom orienteringsklubb. Jag gjorde misstaget att köpa på kommunens turistinformation - till 3 gånger priset!

0

Jan A, Uppsala

29 sep 2014 kl. 18:40

Som vanligt många ord från Mumrik…
Man ska använda så nya kartor som möjligt - inte köpa gamla och dyra. OL-klubbar som arrangerar tävlingar reviderar (i allmänhet) sina kartor inför varje större tävlimg. Här i Uppland kommer det att finnas många nyreviderade kartor den närmaste framtiden. Det har nämligen arrangerats SM-tävlingar här under en stor del av året - och några tävlingar återstår ännu.
De flesta OL-kartor innehåller tillräckligt många gårds- och andra namn för att det ska vara fullt möjligt att veta var man är!
Med hjälp av t.ex. väg- och vattennät, bebyggelse m.m. bör det annars vara tämligen enkelt att placera in OL-kartan i ett “större sammanhang”.
Kontakta klubbarna!

0

mumrik

29 sep 2014 kl. 21:19

Babblar jag för mycket? Förlåt. Jag blir så till mig bara när det svampar till sig och sidan äntligen laddas.

0

Meriona

29 sep 2014 kl. 21:32

Tror Jan menade många kloka ord?

Tack för tipsen båda två!!!

0

Ola R

30 sep 2014 kl. 22:43

Har man en GarminGPS kan man importera waypoints (svampställen), färdspår och rutter till Google Earth. Kul att se naturtypen på sina svampställen

0

buffy

1 okt 2014 kl. 08:21

Lita absolut inte på gpsen i mobilen! Man måste ha en handheld GPS. När mobiltäckningen fallerar så har man ingen nytta av mobilgpsen. På Söderåsen i Skåne finns fan ingen mobiltäckning t ex.

Jag har en enkel jättebillig Garmin utan kartor, den hittar man tillbaka till bilen med (och man kan lägga in svampställen som waypoints). Nu har jag iofs tänkt skaffa en finare variant, men den jag har duger i händelse av vilsegång, bara man waypointar bilen då =)

0

ClEr

15 mar 2015 kl. 09:37

Hej ,
Jag behöver köpa en GPS för att orientera mig i skogar i Frankrike.
Är totalt okunnig i frågan om markGPS. Gäller kartorna på GPS enbart för Sverige eller för hela Europa som det gör med en vanlig bilnavigator?Måste man köpa till karta kartor? Någon som vet? Jag behöver den absolut enklaste modellen med kartor .Tack för ditt svar,
ClEr.

0

mumrik

15 mar 2015 kl. 21:50

Men Buffy, GPSen använder väl inte uppkopplingen annat än för nedladdning av kartor? Det funkar ju även utan kort i telefonen om man har cachad karta bara.

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone