När vi lade in en bit av en blek taggsvamp i mikron och körde igång så sprakade det som av ett fyrverkeri. Det behövdes bara några sekunder så kom blixt och eld och kraftig rök. Ser ut som på kemilektionen i skolan när läraren visade hur magnesium(?) beter sig.
Någon som kan förklara vad som händer. Trattkantarell bara bubblar lite och kokar snällt.
Samma sak händer när jag tinar hallon i mikron. Jag googlade då fram detta svar på
http://www.ekodeko.se/2013/06/09/sprakande-hallon/:
Gnistor bildas när man tinar små djupfrysta bitar
(grönsaker, bär) med diametern 1–3 cm. I kom-
bination med luften orsakar de frusna bitarna
förtätningar i ugnens mikrovågsfält, vilket ger
upphov till gnistor. Fenomenet är helt ofarligt.
Om man lägger de frysta grönsakerna i en skål
med en skvätt vatten i bildas inga gnistor.”
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.