0 3789 visningar

13 svar

Recept på Rimskivling

Stella

19 sep 2006 kl. 21:48

Jag måste bara fråga… Nu har jag plockat Rimskivling hela hösten (eg. har jag gjort det i flera år) men fortfarande inte lyckats tillaga den… Kan jag få några stalltips på hur ni brukar göra med denna svamp? Jag får liksom inte riktigt grepp om den.

Det kan ha att göra med att jag tycker att den ser ganska giftig ut och har svårt att komma på hur man ska göra…

Tips emotages tacksamt!

Med vänlig hälsningar från Stella som gärna plockar men inte lika gärna äter…

0

Lill

19 sep 2006 kl. 21:59

Åt rimskivling för första gången i dag. Stekte den bara i smör och saltade lite. Det blev jättegott. Tror nästan att kantareller kommer långt efter.
Ska prova göra en vanlig stuvning sen. Det tror jag den blir god till.

0

MariaB

19 sep 2006 kl. 22:04

Stella, skönt att höra att någon mer än jag inte kan med att äta den. Tycker den “känns giftig”, trots att jag VET att den är ätlig.
Fick tips att laga till den färsk, skulle vara mycket godare tydligen. Men jag kan inte äta den alls. Synd, för det finns massor här.

0

Christian Nilson

20 sep 2006 kl. 14:02

Samma här, den “känns giftig” den ser ut som den är giftig- jag vet inte vad det är heller, har i år för försdta gången fattat vilken svamp det är men vill inte plocka den då den “känns” förvillande lik många giftiga skivlingar-utan att jag kan precisera vilka

0

kobran

20 sep 2006 kl. 14:49

Steg 1
Lär er att identifiera rimskivlingen så att ni till 100% vet vad ni plockar!

Steg 2
Greppa den om foten och håll den stadigt medan ni avlägsnar ev. barr, jord och torra löv som fastnat på hatten.
Skär den mitt itu för att kontrollera att den är fri från maskangrepp.

Steg 3
Lägg den i svampkorgen och bär hem den.

Steg 4
Finrensa och skär den i bitar av valfri storlek.
Lägg i stekpanna och värm till “vattnet går”.
Tillsätt smör och stek dem till dess önskvärd konsistens uppnås.
Kan med fördel även gräddstuvas eller användas i såser.

Smaklig måltid!

0

Bo Reyer

20 sep 2006 kl. 21:16

Stek den i riktigt SMÖR. Ej det vegetabiliska växtslem som vissa kallar margarin. Salta och peppra en aning. Sedan är det bara att njuta av fångsten!

0

pfifferling

20 sep 2006 kl. 21:34

Ja bara att smörsteka och njuta, den ser väl inte giftig ut den är ju hur vacker som helst med sin rimfrost och vattrade fot, ta helst inte alltför stora ex i alla fall ska dom se finfina ut.
ha det gott

0

Stella

Annette Landin

21 sep 2006 kl. 06:59

Du bodde i Roslagen, eller hur?! Jag vill jättegärna lära mig att plocka den…har du tid?

0

Stella

Franco Matli

21 sep 2006 kl. 09:01

Annette, din skog är full med rimspindlingar, men eftersom man har inte en klar bild om Cesium innehållet, är den fortfarande en risksvamp, oavsätt vad olika experter tycker.Speciellt barn och väntade mammor bör avstå tills bilden har klarnat.I Frankrike och Italien har man tagit rapporterna på allvar. Dr.F.Bellù (Kancer doktor och framstående mykolog)som var i Sverige för 2 veckor sen, sa att i Norditalien har svampfolket slutat plocka den.
Dessutom en del otrevliga biverkningar tillsammans med alkohol hos en del svampätare.Sist, peppar dödar aromerna i svampar.Nu kommer väl Klas att säga"sluta skrämmas"Men….det finns så många andra lika goda svampar i skogarna just nu.

0

Tack!

Stella

21 sep 2006 kl. 11:41

Det låter ju som man inte kan misslyckas… ;-)

Ska ta och plocka mina tomtsvampar och prova! (utan alkohol!)

Annette, de finns överallt, däremot vågar jag inte säga emot Franco, men tror att jag vågar prova dem en gång i alla fall…

0

Ät!!!

Lill

21 sep 2006 kl. 12:55

Tycker du ska smaka.
Alla svampar är lite svårsmäla så man kanske inte ska äta så stora mängder från början.

0

Franco...

Annette Landin

21 sep 2006 kl. 19:18

vi kanske kan kolla var de finns tillsammans å sen får jag se om jag vill äta dem…

0

Recept på rimskivling

Lena G

22 sep 2006 kl. 09:19

Hej.
Jag brukar steka den i smör ganska hårt -salta och peppra - + krydda med vitlök.

Mumms, kan ätas som de är men med fördel på en knäckemacka ....

Om man gör större bitar och steker enl ovan så använder jag den som snacks….

0

Recept på rimskivling

Cecilia Sandberg

26 sep 2006 kl. 10:09

Jag har just rimskivlingen som favorit! Jag förväller den först. Gör sen en sås/stuvning. Serveras med fördel till fläskkött!

Eller; gullök, svamp, bacon o grädde el creme fraish + lite kryddor. Servera med pasta. Kanon!!

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone