0 486 visningar

8 svar

Två spindelskivlingar

Karin W

19 okt 2014 kl. 20:40

Serie 1: Växte intill en asp och en gran, men asp dominerade i beståndet. Sporer mandelformade, ca 10,5 x 5,5, väldigt svagt vårtiga. Lukt speciell, kan inte beskriva den. Den här tror jag är Cortinarius argutus, asprotspindling. Stämmer det?

0

Karin W

19 okt 2014 kl. 20:46

Serie 2: Växte i en öppen hage som betas av hästar. I närheten fanns gran och björk. Jag tycker den ser så speciell ut men sin rödaktiga färg och glesa skivor, men kan ändå inte komma rätt. Sporerna är nästan, men inte helt, runda och kraftigt vårtiga. Hoppas det går att få något namn på denna, nyfiken på vad det är.

0

Karin W

19 okt 2014 kl. 20:50

Tvåan kanske inte ens är en Cortinarius?

0

Irene A

19 okt 2014 kl. 21:58

Asprotspindling känns som ett bra förslag på den första.
Men den andra - har den bruna sporer?

0

Karin W

20 okt 2014 kl. 07:39

Ja, den har bruna sporer. Om jag hinner tittar jag lite mer på den ikväll.

0

Karin W

20 okt 2014 kl. 20:19

Jag har tittat lite mer på nr 2 i mikroskop. Hade hoppats på att hitta några strukturer och något slag, men ingenting. Inga cystider som jag kunde hitta.

Jag bifogar ett foto på sporerna. Kan det vara till någon hjälp?

0

Karl S

22 okt 2014 kl. 19:55

Jag tror din andra bild visar en spindling. När jag såg den först slogs jag av likheten med C. anthracinus om man bara ser på strukturen och formen, och bortser från hattfärgen. Den kanske har starkt rödstick?

Sporerna ska vara trubbigt ellipsoida, kanske inte riktigt så runda som på din bild, så jag är långt ifrån säker.

0

Irene A

22 okt 2014 kl. 20:41

C. anthracinus var precis vad jag tänkte också! Men sporerna stämmer ju inte nåt vidare..

0

Karin W

26 okt 2014 kl. 21:48

Den var tydligt rödaktig och jag tror att färgen på fotot är ganska ok. Det fanns bara en fruktkropp och jag har gått runt och försökt hitta fler, men tyvärr gjorde jag inga fler fynd. Det var ganska långt till närmaste äldre träd men det fanns en hel del björksly och någon tallplanta där svampen växte. Den får nog förbli obestämd så länge.

Tack för hjälpen Karl och Irene!

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone