I nya upplagan kan man läsa att det faktum att rimskivling nu är en spindelskivling inte automatiskt gör den till en giftsvamp. Men där står också:
“Under de senaste åren har rimskivlingens status som matsvamp diskuterats bland svampkännare.
...
Det finns också andra argument som gör att en del svampkännare tycker att man inte ska använda rimskivlingen.”
Är nyfiken på vilka andra argument det kan vara.
Hm. Hittade en presentation från Stockholms svampvänner där man pratar om Tjernoby och kadmium. Är det det?
http://www.ssv1879.se/www/upl/files/omvrderade_svampar_69.ppt
Jo, antagligen menar man upptaget av cesium och kadmium. Den innehåller också trehalas. Vissa av oss saknar enzymet som ska bryta ner det så att det orsakar matsmältningsbesvär (ämnet finns iofs också i stensopp och kantareller).
Men frågan är om inte de nyttiga ämnena i rimskivlingen överväger och som rentav kan motverka de skadliga. Den innehåller bl.a. antioxidanter, har antivirala egenskaper och ämnen som motverkar hjärt-kärlsjukdom.
Här fanns ett intressant skriveri om trehalas!
http://allemansratter.taffel.se/2013/02/13/trehalos-inte-ditt-vanliga-socker/
Vet inte alls!
Men rimskivlingen är en x3m surmarkssvamp och växer alltså där ”becquerellerna” är som mest seglivade. ”Dessa” är därför ganska många, också i inte alltför x3ma riskområden. Skulle möjligen kunna vara ett skäl för ”ickeätande”. Men ”rynkad tofs” kommer jag aldrig att rata p.g. av tjernobylnedfallet…
Pelle Holmberg skriver ju att det är andra skäl än det.
Irene, jag googlade trehalos lite förut och mitt intryck är att det finns i all svamp. Det hindrar ju inte att en del kan ha mer av det goda.
Nån annan postade den här länken till Taffel. Där står att trehalos gör att svampen klarar uttorkning. Då kan man kankse tänka sig att arter som klarar uttorkning bra kanske har mer trehalos än såna som inte gör det, i varje fall om de är typlika annars, t.ex. om man jämför ungefär lika stora och köttiga skivlingar.
http://allemansratter.taffel.se/2013/02/13/trehalos-inte-ditt-vanliga-socker/
Livsmedelsverket har inga förbehåll. De tror också att det är en tofsskivling. Men de är ju sällan särskilt uppdaterade. :-P
http://www.slv.se/sv/grupp1/Risker-med-mat/Svamp-och-svampgifter/Lampliga-matsvampar/
Jag tror nog ändå att det är innehållet i Stockholms Svampvänners presentation som spökar..
Som Joachim skriver - när rimskivlingen blev en spindling blev svampkonsulenterna (svampkännare) förvirrade. Eftersom de har haft en allmän rekommendation att spindlingar inte ska ätas, och inte vill ändra på den policyn, kan de inte heller rekommendera rimskivlingen.
De argument som tillkommer är väl det där med cesium och kadmium då.
Jag tror att ryktet om omvärderingen kommer från Stockholms svampvänner föredrag som uppmärksammade kadmium- och cesiumhalter.
Vad gäller kadmiumhalten så gjorde jag tidigare lite beräkningar utifrån de siffror som figurerar i Nordiska ministerrådets sammanställning. Där uppges att rimskivlingen i en studie innehöll i genomsnitt 0.77 mg kadmium per kg färsk svamp. Kan jämföras med kungschampinjonen som varierar mellan 0,5 och 11 mg kadmium per kilo färsk svamp, med ett medelvärde på 4 mg/kg.
Rekommendationen är att inte äta dessa arter i “stora mängder”, och inte mer än några få ggr per år. Eftersom kadmium accumuleras i kroppen (ffa i njurarna) spelar det förstås också en roll hur mycket man har fått i sig tidigare i livet innan man kommer upp i skadliga nivåer.
Vetemjöl och potatis är annars de största källorna till vårt dagliga kadmiumintag eftersom vi äter så mycket av dessa.
Med lite enkel matematik betyder det att ett hekto färsk kungschampinjon (0,4 mg kadmium = 400 µm) motsvarar ungefär den mängd kadmium vi i genomsnitt får i oss via vanliga kosten under en hel månad (ca 15 µm per dag = 450 µm). Och rimskivlingen motsvarar ungefär det vi normalt får i oss på knappt en vecka via potatis och spannmål.
Källor:
Mushrooms traded as food
http://goo.gl/UHD08Z
Genomsnittligt dagligt intag av kadmium:
http://goo.gl/GWNxGB
Eftersom jag möjligen har bidragit till den här debatten via Stockholms svampvänner så vill jag beskriva min syn. Jag har ifrågasatt att rimskivling (som trots att det är en spindling) betraktas som matsvamp - den är också fullt möjlig att förväxla med andra spindlingar. Och jag brukar informera om förhöjda halter av kadmium och caesium. Precis som jag brukar informera om att ametistskivling tar upp arsenik och att röksvampar tar upp bly. Det märkliga är att upptagen är så artspecifika av dessa giftiga tungmetaller. Svampar tar också upp nyttiga spårämnen som till viss del motverkar upptaget av kadmium tex. järn och selen. Jag har stor respekt för toxiciteten av kadmium. Det är ett mycket giftigt ämne som man ska undvika att få i sig. Och det finns övertygande rapporter som visar förhöjda kadmiumvärden i urin som korrelerar till svampkonsumtion som plockats i närheten av kontaminerade områden (typ smältverk).
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.