0 334 visningar

9 svar

Hassellundsmusseroner m.m.

Jan A, Uppsala

5 nov 2014 kl. 19:22

Årets hittills senaste och största kantareller hittade hustrun och hunden idag.  Vi har som många andra haft ett bedrövligt kantarellår men skapligt med en del annat – ungefär som 2013.

0

Jan A, Uppsala

5 nov 2014 kl. 19:24

I går var jag hundrastare och passade då på att snabbinventera trollhandshassellunden.  Både hassel och asp har fällt sina löv, men det dagsmörker som kallas novemberljus gjorde jobbet besvärligt.
Men jag hittade iaf en musseron som ser ut som någonting mitt emellan T.portentosum och T.sejunctum.  Någon som vet?
Många tämligen svårupptäckta frk fanns i lövtäcket i det täta hassel/aspbeståndet med ngn björk och sälg.
Tyvärr kunde jag inte ta hem några frk, men ska tillbaka och försöka hitta/hämta…

0

Jan A, Uppsala

5 nov 2014 kl. 19:26

En näverfällande gl björklåga var besatt av bl.a. björk- och klibbtickor och jag fick en rätt kul bild av en klibbtickeundersida med porförstoringsdroppar! 
Och mycket, mycket annat hittade vi, men bilderna blev ännu uslare än de visade, så de får stanna i arkivet.

0

mumrik

5 nov 2014 kl. 19:46

Det var en riktigt häftig bild! Men hur går det till när björkar fäller bävrar? ;-)

0

Irene A

5 nov 2014 kl. 20:14

Musseronen liknar ju portentosum. För mig är det en barrskogsart, men den sägs kunna förekomma sällsynt även med lövträd.

Men - dina ser rätt små ut och med toppiga hattar. Jag misstänker att det kan finnas flera arter där som ännu inte är DNA-sekvenserade och beskrivna, just runt sejunctum och portentosum. Har sett liknande på Gotland men inte haft möjlighet att ta kollekt då.

0

Jan A, Uppsala

5 nov 2014 kl. 21:41

Mumrik, läs vad jag skrev - en gång till!

0

Jan A, Uppsala

5 nov 2014 kl. 21:52

Mnja, Irene. De är nog varken speciellt stora eller små!..;)
Första intrycket var ovanligt gultonade och hattotrådiga portentosum - men vartefter jag hittade fler så blev de allt mera mystiska!
Ska i morrn försöka hitta några att DNA-torka.

0

mumrik

5 nov 2014 kl. 22:01

Ha ha! Jag såg tydligt att det stod bäver.

0

Jan A, Uppsala

6 nov 2014 kl. 18:27

Det var en jättetabbe att inte skörda i tisdags!
Idag återvände jag till lokalen men såg först inga spår av alla de lustiga musseronerna.  Snöandet gjorde inte saken/söket lättare, men det visade sig att lundens rådjur ätit upp alla! och bara lämnat kvar små rester (bilden visar alla jag lyckades hitta) som fick följa med hem för att torka sig.  I tisdags fanns ett 30-tal frk på c 1½ ar.
Men det finns nog tillräckligt med DNA i restpartiklarna – och kanske också någon spor…

0

Michael Krikorev

6 nov 2014 kl. 21:02

Ser ut som streckmusseroner.

Funga Nordica uppger förutom barrträd också bok, lind och asp som möjliga mykorrhizaträd. Själv har jag hittat streckmusseroner i öppen betesmark med björk, långt från närmsta barrträd. Kanske döljer sig fler arter här som Irene misstänker. Eller så är det en art med bred ekologi vad gäller val av partner.

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone