0 413 visningar

9 svar

En svamptur

Jan A, Uppsala

7 feb 2015 kl. 18:43

Förra fredagen,150130, skapade jag ett tillfälle att traska upp till lunden, där det just blivit snöfritt på stora områden.  Så här såg det ut just innan solen moln- och snöförmörkades.

0

Jan A, Uppsala

7 feb 2015 kl. 18:45

Hade jag vetat på morgonen vad jag vet nu; att det skulle komma att ramla ner en massa snö i helgen och framöver, så hade jag nog gått upp några timmar tidigare, till lunden, alltså!  Kommer det 15-20 cm snö eller mer, så är nog eftermiddagsfynden kamouflerade för en tid!. (Så blev det!.)
Här är iaf några av de svårräkneliga svartöronen på almlåga.

0

Jan A, Uppsala

7 feb 2015 kl. 18:47

På ett nedbrakat asplik fanns något rött som jag undrat över en tid.
Och strax intill det röda finns dessa svarta, drygt halvmmsmå (lav)kulor…??

0

Jan A, Uppsala

7 feb 2015 kl. 18:48

Den här ganska snyggt mittbenade hjärnan bor på en sen länge nedfallen tallegren och borde väl vara broskkrös, från ovan resp nedan.  Jag har dock aldrig förr sett ett så utsökt vackert hjärnlikt.  För det kan väl inte vara någon blek form av brunkrös?  Såg inte några proviantblödskinn alls uppå den gla grovgrenen, men de kan ha gömt sig…

0

Jan A, Uppsala

7 feb 2015 kl. 18:50

Flera år har jag hittat mycket stora gullkrös på en och samma askstubbe.  Ett halvstort fanns också nu + en del annat - och dessutom en ”riktig”, blek svamp (inte av vinterhärdigt utseende iaf!)
Den ”riktiga svampen” är knappt tumsbred.  Någon som vågar gissa?

0

Jan A, Uppsala

7 feb 2015 kl. 18:51

Givetvis finns det gott om praktfulla taggmonster, såväl på döda, markliggande grovgrenar…

0

BaWa

7 feb 2015 kl. 18:51

Verkar som om du har lite problem med skärpan Jan. Körde du utan stativ?

0

Jan A, Uppsala

7 feb 2015 kl. 18:55

som på stående döda almar.

Och - till skillnad från vissa andra - så känner jag mycket väl till mina problem.

0

Karin W

8 feb 2015 kl. 15:04

Det röda på aspen borde vara en grönalg som heter Trentepohlia, troligen Trentepohlia umbrina. De svarta kulorna är apothecierna hos en lav (eller svampdelen av laven om man vill se det så). Skulle kunna vara asplav, men det finns även en hel del andra arter som ser ut så.

0

Jan A, Uppsala

8 feb 2015 kl. 17:54

Tack Karin!  Den röda grönalgen har jag också på vår tomtvårdek.  Du döpte den för länge sen….  Där ser den dock “finmjöligare” ut.
Trolig asplav har jag senare sett i meterhöjd på mycket yngre aspar och de såg ut ungefär så här (med sällskap) - i dagsmörker och snöyra.

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone