0 1164 visningar

4 svar

Ätliga och giftiga schampinjoner

Kisko

25 apr 2015 kl. 14:10

Hej

Som jag har förstått, för att kunna avgöra vilken schampinjon är gift eller ätlig måste man lukta på de och kolla hur snabbt de gulnar, eller hur?

Doften hos de giftiga gulnande champinjonerna är ofta obehaglig, påminnande om karbol, bläck, eller “sjukhus-lukt”:
Pärlchampinjon - Agaricus praeclaresquamosus
Giftchampinjon - Agaricus xanthoderma

min fråga är finns det giftiga schampinjoner som inte luktar dåligt att man blir lurad av lukten eller ? har alla giftiga schampinjoner dåligt lukt?

Finns det giftiga schampinjoner som rodnar?

Är de stor skillnad på schampinjoner i naturen jämfört med schampinjoner i affären, smakmässigt?

Hur ofta plockar ni schampinjoner, i skogen eller parker?? Det här med kadmium hur farligt är det?

0

Kisko

29 apr 2015 kl. 16:36

Är det ingen som kan svara på de här frågorna, finns det någon kunnig på forumet?

0

Irene A

30 apr 2015 kl. 10:03

Jag kan försöka svara fast jag inte är någon expert på champinjoner..

Först vill jag nämna att det förekommer ca 35-40 arter av champinjoner hos oss, varav 5 giftiga. En av dem, brunfjällig champinjon, har rodnande kött i hatten. Alla har däremot den obehagliga karbollukten för den som litar på sitt luktsinne. Lukten blir intensivare vid upphettning - ifall man skulle råka laga till den..

Det sägs att kroppen inte tar upp så mycket av det kadmium som finns i de kraftigt gulnande champinjonerna. Allvarligare kanske är agaritinet som är besläktat med stenmurklans cancerframkallande ämnen. De högsta halterna finns i de gulnande arterna. Därför är ett allmänt råd att inte äta mycket av dessa champinjoner, och inte alls ge dem till barn eller gravida.

Skillnader i smak är upp till var och en att bedöma. Personligen föredrar jag den odlade champinjonen, Agaricus bisporus, som finns både i vit och brunfjällig variant.

0

I

30 apr 2015 kl. 10:05

Rättelse: Den giftiga champinjonen som rodnar heter brunfjällig karbolchampinjon, inget annat.

0

bo e

1 maj 2015 kl. 19:25

Tack den brunfjälliga var ny för mig !
Men jag går ALLTID på doften så jag tycker att champinjoner är nästan “idiotsäkra” matsvampar
Förr åt jag absolut inga champinjoner som växt i stadsmiljöer, men senare rön antyder att tungmetaller inte går ut i kroppen utan är bundet i svampköttet…så man bajsar ut oönskade ämnen helt enkelt…

Smaken är förstås olika, men de mest väldoftande och välsmakande tycker jag är kungschampinjonerna, har hittat både vit kungschampinjon och de vanligare brunfjälliga, även den rodnande varianten
Vad gäller risker med att äta svamp så gäller väl måttlighetsprincipen
Svamp är för mig inte en huvudsaklig föda utan ett läckert tillbehör…eller som torkad och pulvriserad en fin krydda i såser o s v

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone