0 671 visningar

6 svar

Frågor om torkade svampar?

Kisko

5 maj 2015 kl. 08:45

Jag provade förra veckan torkade rödgul trumpetsvamp, herregud de smakade bättre torkade än färska.

Jag vet att alla säger att sandsoppen blir mycket bättre torkad än i färsk tillstånd, nu är frågan

hur blir det med strävsoppar, blir de bättre smakmässigt när de torkas, får de bättre arom eller bara konsistensen som förbättras?

vilka andra svampar förbättras med torkning??

vilka svampar ska man inte torka förutom kantarell, fårticka och blek tagsvamp?

0

Greger

5 maj 2015 kl. 16:56

Hej Kisko!

Att inte torka eller torka

Med risk för att få hela swerike på mig så måste jag nog säga trattis.

Helt annan svamp färsk.
Fryst rel ok.

Torkad=stubbsmak.

Fast det är ju min personliga åsikt. Som med all matsvamp handlar det ju om tycke ock smak
förståss.

Torkad Goliat (har ej ätit färsk)
smakade inte så mycket.

Generellt undviker jag att torka om det inte är speciella arter som tex. Trumpetsvampar, Toppmurkla som behåller sin karaktär vid torkning.

Sandsopp jag har också bara hört positivt om.

0

Irene A

5 maj 2015 kl. 18:21

Jag tycker att de flesta svampar vinner på torkning. Ett par undantag är sillkremlor och goliatmusseron som tappar lite av smaken.
Karljohan och sotvaxing är ett par arter som t.o.m. är goda att äta som chips när man har torkat tunna skivor av dem (i måttliga mängder såklart).

Annat som hamnar i torken hos oss är i huvudsak sandsopp, karljohan (har ännu inte provat örsopp..), rimskivling, trattkantareller, svart och rödgul trumpetsvamp.

0

Kerstin Palovaara

5 maj 2015 kl. 21:49

Instämmer med Irene A, torkar det mesta! Provat med att forst avkoka riskor (skägg, och skogs) och sedan torkat. Det gick också utmärkt. Det påstås att man inte skall torka tegelkremla och grönkremla bl.a men jag tycker att det också är ok när man sedan blandar med andra sorter.

0

Kisko

6 maj 2015 kl. 08:15

Tack för era svar

på tal om kremlor och blomkålsvamp?

kan man torka alla kremlor och blomkålsvamp? blir de bättre smakmässigt med torkning eller sämre?

0

mumrik

7 maj 2015 kl. 01:30

Kerstin, det där provade jag också, att torka avkokta riskor. Det blev förfärligt. Undrar vad skillnaden var?

0

Kisko

8 maj 2015 kl. 12:24

ingen har svarat på den här frågan

hur blir det med strävsoppar, blir de bättre smakmässigt när de torkas, får de bättre arom eller bara konsistensen som förbättras?

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone