0 331 visningar

8 svar

champinjon

Cinna

21 sep 2006 kl. 14:21

Var ska jag leta efter chempinjoner? Köper dem jämt i affären för de är så goda men eftersom jag älskar att gå i skogen tänkte jag man kunde förena nytta med nöje. Har du når bra tips? Jag är inte så svampvan. hittar oftast bara kantareller som jag väl känner igen.

0

Jonnie

21 sep 2006 kl. 14:24

Ängsmark, gamla hästhagar och liknande, även i parker i stadsområden ska de finnas har jag sett här på sajten, lite sent ute är du nog dock tyvärr, finns mest tidigt på säsongen, Juli-Aug, (iallafall hos mig,
N Västergötland - S Värmland)

0

Annette Landin

21 sep 2006 kl. 16:32

Skogschampinjon hittade jag i förrgår, Åkersberga.

0

lilla my

21 sep 2006 kl. 16:47

Kolla gamla betesmarker, typ kohagar och liknande. Var bara noga så du inte förväxlar med Flugsvamp eller tar en sort som inte är så bra, vågar själv bara ta Kungschampinjonen än så länge för den är jag tvärsäker på.

0

Bo E

21 sep 2006 kl. 17:10

Här i Örebro växer de för fullt ännu i alla fall.
Kungs-och snöbollschampinjonerna är de läckraste, och överträffar de odlade med god marginal!

Lite faddare i arom och smak tycker jag ängschampinjon, skogschampinjon och blodchampinjon är, men väl värda att plocka.
Vägchampinjon är väl ätlig men inget jag brukar plocka då den oftast kommer upp vid trafikerade vägar. Sak samma för de läckraste, om de växer invid bilväg eller P-plats låter jag dem stå.
I år hittade jag tex en grupp på ca 10 jättelika fina kungschampinjoner i central park invid parkerade bilar…suck…
Kolla in champinjonerna i databasen, det är ett trevligt släkte när man väl lärt sig skilja dem från flugsvamp, vilket jag tycker inte bör vara ett problem, men se däremot upp extra med giftchampinjonen, som dock aldrig har den typiska läckra aromen!

0

Någon so m vet?

Birgitta D

21 sep 2006 kl. 22:42

Huär det med tungmetallerna. Brukar inte plocka snöbollschampinjon pga cadmium mm. Har nu hört att metallerna inte tas upp av kroppen utan passerar rätt igenom. Se rubrik

0

kadmium

Irene A

22 sep 2006 kl. 14:28

Vad jag förstår, beror det både på tillagningssätt och den individuella matsmältningen hur mycket kadmium kroppen tar upp.

Allt passerar inte rätt igenom, så man brukar rekommendera att inte äta för mycket och för ofta av de gulnande champinjonerna, och framför allt inte året runt.

0

kadmium

Bo E

22 sep 2006 kl. 15:21

Nej, de finns ju inte året runt.
Tycker champinjoner är en färskvara som man ska njuta direkt.

Vare hursomhaver med tungmetallernas passage genom kroppen, jag tycker ändå inte det är aptitligt att äta svamp som växt mitt i ett avgasutsläpp, eller på en industritomt.
De observerar jag bara och glor lite sniket på dem….

0

kadmium

Birgitta D

22 sep 2006 kl. 20:54

Ok. Då kan jag ta med en eller annan snöboll i en blandsvamps stuvning 1 - 3 ggr/ år då. Har inte vågat bjuda barn, make eller barnbarn tidigare. Har bara smaskat och njutit i min ensamhet.

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone