0 742 visningar

6 svar

Agaricus bohusii?

Johan S

2 okt 2015 kl. 01:15

Hej!
Sprang på dessa iögonfallande och kraftiga champinjoner häromdagen i Slottsskogen, Göteborg. Växte i gräsmatta på rik lerjord under lind. Har nog aldrig tidigare sett så grovfjälliga champinjoner, i synnerhet inte i parkmiljö. När jag nycklar i Funga Nordica hamnar jag obönhörligen på artparet A. subperonatus/A. bohusii. Då tycker jag att bohusii (som inte verkar vara påträffad i Sverige) passar klart bäst, inte minst med tanke på de utspärrade fjällen. Tycker också bohusii passar bättre vid jämförelse med framgooglade bilder på arterna (vilket, det inser jag, kan ha sina brister). Mikroskopiska karaktärer verkar vara mer eller mindre överlappande, den enda hårda skiljekaraktären annars verkar vara Schäfferreaktionen, men eftersom jag varken har anilin eller salpetersyra liggandes i byrålådan så hjälper det föga… Någon som har erfarenhet av dessa arter och kan komma med input?
/Johan S

0

Johan S

2 okt 2015 kl. 01:16

Hmm, fick visst bara med ena bilden. Här kommer en till!

0

PH

2 okt 2015 kl. 07:09

Jag tycker att det ser ut som en fjällskivling på foten, vad säger att det inte är det?

0

Michael Krikorev

2 okt 2015 kl. 07:50

Spännande fynd!

Det ser onekligen ut att kunna vara A. bohusii, men jag har själv ingen större erfarenhet av den. Endast sett den på bild, på nätet, i böcker, artiklar (se t.ex. Svampe nr. 53)  och föreläsningar.

0

JanAUppsala

2 okt 2015 kl. 09:12

Den rodnar riktigt sött - som en av de rodnande fjällskivlingarna!

0

Michael Krikorev

2 okt 2015 kl. 09:54

Det är ingen fjällskivling. Dels har de stora fjällskivlingarna inte den avsmalnande fot nedtill som dessa fruktkroppar visar, och dels är färgen på skivorna vita hos fjällskivlingar, medan de på bilden har rosa skivor (se pilen) vilket är typiskt för champinjoner.

0

Johan S

2 okt 2015 kl. 14:01

Tack för responsen! Och tack för tipset om Svampe-artikeln, ska försöka jaga rätt på den. Ska också återbesöka lokalen i helgen och kolla om det finns lite mer utvuxna fruktkroppar för att ta kollekt med mogna sporer, så får vi se vad det blir av det hela.

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone