0 793 visningar

5 svar

Brandgul skivling i ädellövskog. Vilken art? Ornö.

AnnaK

29 okt 2015 kl. 00:08

Brandgul skivling i ädellövskog. Vilken art? På Ornö.

0

JanAUppsala

29 okt 2015 kl. 14:53

När jag ser “nån sån där” så  brukar det vara en urblekt scharlakansröd vaxskivling - och den får stå kvar.

0

Jonet

29 okt 2015 kl. 15:51

Jag funderade också på någon vaxskivling men lutar mer åt trådvaxing (men jag vet inte om växtplats och annat stämmer), har bara jämfört bilder.

0

Michael Krikorev

30 okt 2015 kl. 10:37

Håller med Jan, skulle tro att det är en urblekt scharlakansvaxing.

Med den tydligt längsfibriga foten finns bara två alternativ. Det andra alternativet är trådvaxing som Jonet föreslår, men den har en annan hattstruktur än exemplaret på din bild.

0

AnnaK

30 okt 2015 kl. 21:37

Hej Jan och Michail!
Stort tack. Ni tror alltså att det är Hygrocybe punicea, Scharlakansvaxskivling. Stämmer fint med vita basen och att den var stor som in hand. Den är rödlistad, missgynnad och knuten till gamla slåttermarker, naturbetesmark, bryn. Intressant för jag fann den i mark som var inäga på 1918 års karta i bryn med ädellöv.
Tack!
Anna K

0

JanAUppsala

31 okt 2015 kl. 22:18

Hej AnnaK!
När jag för längesedan började plocka ängs- och scharlakansröd vaxskivling hemma i sydvästra Sörmland, så var de mycket öppna betesmarkerna översållade av båda.  Ska jag hitta några nu, här i Uppsalas västra kommundel, får jag söka mig till helt andra marker.  Här hittar jag dem i marker som liknar dina, i ädellövbeskogade betesmarker, ännu inte förstörda p.g. av EU-direktiven för hur många träd/ha som får finnas för att bidrag ska utgå! 
Det finns oskyddade, naturgödslade marker kvar, men vi närmar oss raskt katastrofen!  EU och konstgödsel tar kål på de marker som inte har kunniga, förståndiga och förmögna/besuttna ägare – eller är skyddade på annat sätt! 
Kan också nämna att jag vid några svamputställningar i U-a visat någon enstaka scharlakansröd – och glädjande nog har besökare ”skällt” en aning på mig för detta!  De har dock lugnat ner sig när de insett värdet av att någon visar hotade arter och berättar om dem.

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone