Under dagens hundrastning passerade bara ett fåtal av mina vanliga höstliga matsvampar förbi! Pudrad tratt, blåmusseron, streckmusseron, röks(löjskiv)ling, blek taggsvamp, trattkantarell och frostvaxskivling.
Men det finns också annat än svamp i skogsmarkerna. Sålunda har ett av våra till en del ändamål allra godaste bär ett bra år, åtm i kärr och mossar här, Uppsala V 12 km. Hunden satt huttrande på en tuva och tittade på, medan jag i det kraftigt kyliga dagsmörkret plockade några skruvlocksplastburkar i format för rymliga jackfickor. Det blev snart kallt, men burkarna hann bli betydligt tyngre innan vi gav oss!
Jag rekommenderar skördebesök i tranbärsmarkerna redan till helgen - innan snön kommer!
Bilderna t.o.m. xtra dåliga i det kraftiga dagsmörkret - men bären syns iaf!…
Vad gör du med tranbären Jan? Inte för att jag hittat några, men det vore kul att får några tips ändå. :)
Det finns massor av bra tranbärsrecept (sylt, gelé, spritkrydda m.m.) på div matsajter på Nätet. Bara att Googla…
Jag har bidragit till Svampguidens receptavdelning bl.a. med den ”Tranbärspudding” som omtalas i denna tråd:.
http://svampguiden.com/forum/visa/94868
Undrar när hotellvärden ska släppa alla våra insända favoritrecept ur fångenskapen!?
Här är dock något som kanske är originalreceptet på Nigellas Cranberry cake, hoppas jag!:
http://www.recipefiles.org/view_recipe.php?id=61
Plockade tranbär oxå igår!
Tack Jan! :) Jag har (hittills) bara provat tranbärslikör. ;)
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.