Jag plockar gärna kremlor, men har inte hittat något säkert sätt att skilja goda från oätliga förutom att smaka på dem. Tyvärr fungerar detta bara för dom första beska kremlorna, sedan är mina smaklökar helt bedövade, därför blir kremmelskörden ganska mager. Finns det inte någe bättre sätt?
Läs på om de bra matkremlorna och satsa på dem först. Du hittar dem bland Matsvampar i menyn till vänster.
Börja med de enklaste och vanligaste: vin-, gul-, tegel-, och sillkremlor.
Sen kan du börja utöka repertoaren med några nya åt gången genom att läsa i en svampbok vilka som är ätliga. Vilka arter du kan hitta, beror helt på var någonstans i landet du befinner dig. Du kommer snart underfund om karaktären på dem. De är t.ex. alltid ganska fasta i köttet.
Sådana som är vattnigt spröda, tunnhudade eller blaskigt violetta eller röda är det ingen idé att provsmaka - men det har du nog redan upptäckt.
Instämmer med Hans!
Har inte träffat på någon direkt bersk kremla, men så har jag oxå börjat rationalisera bort väldigt många kremlor som smakobjekt.
Som Irene skrev: lär dig de godaste och du behöver inte böja rygg och plåga smaklökarna med en massa skarpa!
Annars är äpplen, päron eller bananer som färdkost ett bra tips för kremmelsökare!
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.