0 4448 visningar

4 svar

Svampangrepp på gammal lönn

IngridH

9 aug 2016 kl. 11:03

Sen några år tillbaka får vi dessa svampar på en mycket gammal (levande) lönn, som står på vår gård i Lisselbo (Falu kommun). Den har ingen speciell lukt, är mycket hård och seg (även som ung). På några ställen, men inte överallt, syns små små taggar. Dessa taggar som är 1-2 mm växer inte ut ytterligare, utan de är lika oansenliga i höst när svampen dör. Mao, fruktkroppen överlever inte vintern. Lönnarna är ansade en gång, men vi är oroliga för att svampen ska bryta ner veden och de gamla jättelönnarna ska knäckas i blåsten och ramla ner över husen… Färgen som ung är gräddvit och senare brun. Svampen är lite bullig som ung, men senare krymper smådelarna som nästan ser litet vassa ut.

0

Irene A

9 aug 2016 kl. 11:25

Grentaggsvamp - en art som med tiden kommer att ta död på trädet. De ser ut att ha fått ordentligt fäste i en stor del av stammen. Trädet har nog ändå fallit för åldersstrecket, så det är inte mycket att göra åt…

0

IngridH

9 aug 2016 kl. 17:29

Tack för svar, Irene A! Har nu läst på om denna svamp, som ju finns på Rödlistan som NT. På något ställe på nätet rekommenderade man, om trädet av olika anledningar måste fällas, att lämna en högstubbe kvar och/eller deponera stammen till ett naturområde. Funderar på att kontakta länsstyrelsen om detta!

0

Anne-Marie Lundin

15 aug 2018 kl. 23:49

Kommer min lön att dö nu när den är angripen av svamp? Vi bor utan för Falun N b Toftbyn vi har en stor gårdslön mitt på gården .
Undrar om vi bör såga ner trädet
För 20 år sedan hade vi en arborist här som satte i linor för att holla i hopp trädet.
Det har fungerat bra

0

Arborist

14 nov 2023 kl. 15:27

Bedömningar av särskilt skyddsvärda träd ska överlåtas till sakkunniga och kan kräva fördjupad besiktning av olika slag. Identifiering av svamp är mycket värdefullt men att baserat på några detaljbilder uttala sig om gamla träds öde är inte seriöst. Jag har sett flera gamla lönnar med omfattande förekomst av grentaggsvamp (träden står kvar). Hur snabbt svampen påverkar trädet varierar är ytterst svårt att uttala sig säkert om utan upprepade besiktningar. Ofta finns de på ovanligt gamla och värdefulla träd varför det krävs välgrundade beslut innan de tas bort.

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone