Den första verkar vara en honungsskivling. Det är rätt ovanligt att de växer ensamma…
Sopparna är som sagt någon form av strävsopp, men arten - det finns olika möjligheter.
Ok, tack kära du för svaret!
De kan man väl äta? Men kan förväxlas?
Hur kunnig ska man var för att ta med sig några svampar hem?
Brukar ni på forumet plocka svamp tillsammans?
Det vore ju kul att slippa skriva tycker jag och mycket mer trevligt och lärorikt att ses. Studieförbundens kurser var inte aktuelle för mi nu bara . :)
Någon annan förening som är bra att vara med i sthlm?
Du kan ju kolla på Söderorts program och se om några aktiviteter passar:
http://svampistockholm.org/reunions.html
Alla strävsoppar kan ätas. Det gäller alltså de som har tofsar på foten (ser ut som skäggstubb tycker jag). Har de ett ådernät är det nåt annat.
Honungsskivling brukar inte rekommenderas som matsvamp längre.
Men framförallt ska du inte äta något som du inte är helt säker på. En bestämning endast via foto är trots allt lite riskabel i många fall. Och tittar man runt här på forumet så ser man ju att det också kommer lite olika svar.
Vill inte vara någon svampglädjedödare men ribban måste läggas högt när det gäller vad man tänker att äta. Svampkonsulenter brukar ju rekommendera att man försöker lära sig inte mer än ett par nya matsvampar per år, och att man ser till att göra det i sällskap med någon som garanterat är kunnig. Så en kurs eller om du kan få kunnigt sällskap i markerna rekommenderas!
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.