Hej, hittade denna stora murkla i blandskog i Östergötland. Jag är inte så bra på murklor och om jag förstått rätt så är de senaste rönen att förvällning inte är någon garanti för att giftet försvinner så jag vet att jag borde lämna den men den luktar väldigt gott… Någon som vet vilken sort det är?
Vet du vilken färg foten hade ?
Det är någon av biskopsmössorna (Gyromitra infula eller den lömska, ambigua), två arter som är så svåra att skilja åt att man har rekommenderat avkokning av båda. Båda är giftiga, men en av dem sägs vara värre än den andra. I och med att det är gyromitrin i dem rekommenderas ingen av dem till mat längre.
Så att (vanlig) biskopsmössa inte innehåller gyrmomytrin som det står t.ex. här på svampguiden har alltså visat sig vara fel? Eller är det något annat gift det är frågan om?
http://svampguiden.com/art/visa/gyromitra_infula
Jag tänker inte äta den hur som, men bra att veta ändå!
Jo, den inneåller gyromitrin, men det rör sig om små mängder, inte så mycket att man blir akut sjuk av den.
Det heter hatt på murklor också hade jag för mej. Det är en Biskopsmössa för att den har en lite brun fot. Den är ätlig men bör undvikas pga förväxlingsrisk med den mycket lika Lömska biskopsmössan som innehåller giftet gyromitrin. Plocka istället toppmurklor som kommer på våren och dom är mer säkrare. De är inte giftiga, så man behöver inte koka av dom. Dom är goda matsvampar och får godast smak som torkad. Du kan läsa om toppmurklor på svampguiden.
Tack, Irene. Ännu större skäl att låta bli då.
Är detta Toppmurkla, Rund T. eller Vindlad klockmurkla ?
[http://svampguiden.com/art/visa/morchella_elata]
[http://svampguiden.com/art/visa/morchella_esculenta]
[http://svampguiden.com/art/visa/ptychoverpa_bohemica]
Bilden här kommer från Picard [http://www.picard.se/murkelsas.html].
Jag har förstås skrivit till dem men får inget annat än idiotsvar; som vad såsen innehåller,
därför har jag intet större förtroende för svar om den blivit avkokad eller inte.
Grunden för min fråga har att göra med om att jag skulle tipsa Tv-programmet ”Plus”
om att P. säljer den à propos Stenmurkla, nu undrar jag mer om hur pass giftig den är
(...du bör aldrig äta stora mängder.: [http://svampguiden.com/art/visa/morchella_esculenta ])
trots Andreas-Nilsson26:s kommentar.
Tycker ändå att det finnas anledning för Picard att precisera vad det är, vilket jag i så fall gör.
Eftersom titeln här är generellt hållen har jag inte skapa en ny tråd för min fråga.
Det är toppmurklor, unga, fina ex. Och ogiftiga. Grattis
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.