0 333 visningar

8 svar

Stor kragskivling i mängder...

Maggan funderar...

23 sep 2006 kl. 18:46

Begav mig ut för att tråla in lite av alla dessa stora kragskivlingar jag hittade häromdagen. Eftersom det här året är ett bra år att lära sig av ev misslyckanden tänkte jag försöka torka dem… Är det en god idé tro? Går det åt pipsvängen har vi ju ändå frysen full med KJ.

Sen undrar jag. Brukar de förekomma i sådana här mängder? Det finns ju hur mycket som helst av dem. Lite längre upp i backen fanns även en stor koloni äldre kragskivlingar. Fötterna såg likadana ut som på de yngre exemplaren men hattarna var gigantiska, typ 20cm i diameter, och hade börjat böja sig uppåt. Skivorna hade också blivit bruna.

Jag plockade i ca 20 minuter och sen orkade jag inte mer så jag lämnade kvar ungefär lika mycket som fick plats i bärdonet. Jag färdas ju till fots och korgen skulle ju bäras i ett par kilometer innan jag kom hem…

När jag var på väg hem kom jag på att det kanske är med kragskivlingar som med kremlor, att det är framförallt unga exemplar som är goda. Kan någon med mer vana av att äta dessa komma med lite visdom kanske?

0

??

Charina

23 sep 2006 kl. 19:02

Du tänker väl inte äta svampen??
Ok, den verkar ju inte giftig men i mina böcker står den som ej matsvamp.
Det finns ju så mycken annan svamp att plocka ist.

0

Jo

Maggan

23 sep 2006 kl. 19:06

Enligt Klas är den en god matsvamp. Den är inte längre klassad som oätlig utan tvärtom, däremot har den ingen tradition av matsvamp i Sverige (däremot i Norge enligt Micke). Hade detta inte backats upp av inte mindre än 4 av experterna här (Tony, Klas, Micke och Irene) så hade jag ju aldrig kommit på tanken..

0

Rättelse

Maggan

23 sep 2006 kl. 19:08

Tony sa inte att det var en matsvamp, det var Klas som började med att säga att den är god och att han tyckte jag skulle testa… Micke backade upp att den äts i Norge… etc

0

Ok,

Charina

23 sep 2006 kl. 19:09

köper det…Berätta gärna vad den smakar ;)

0

Har redan testat

Maggan

23 sep 2006 kl. 19:11

Plockade en handfull igår som jag smörstekte med lite örtsalt och provsmakade. Mild smak. Ingen smaksensation som många andra svampar, men klart godkänd. Tror att den funkar utmärkt i stuvningar tex.

0

Har du

Charina

23 sep 2006 kl. 19:14

provat den förut? Tänk om du plockat o rensat typ 15 liter o den smakar drake… Ta några o testa första gången.
Blev rekomenderad att äta Ängsvaxskivling av en vän som har svampkurser.. Tog hem några, de smakade pyton!!!!
Plocka inte på dig för mycket första gången.

0

*L*

Charina

23 sep 2006 kl. 19:15

Du va snabbare än jag var där… :)

0

*asg*

Maggan

23 sep 2006 kl. 19:27

Jo, där hann jag före men det är klart en poäng att man ska prova en liten mängd först. Det är ju aningens bortkastat att bära hem en massa svamp som det sen visar sig att man inte gillar. Även om vissa anser en svamp vara god är det ju inte säkert att alla tycker så...

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone