Det är larver och larvhål du hittar i karljohan från insekter (“maskar” är helt andra organismer). Så länge svampen inte har blivit mjuk eller illaluktande går det bra att äta svamp med lite larvhål, men många (inklusive jag) kan tycka det är lite obehagligt och rensar därför bort dessa. Men det är mest en fråga om tolerans och smaksak om man klarar av de få extra proteiner larverna innebär. Larverna och larvangreppen i sig är inte farliga så länge inte själva svampen har börjat bli mjuk och dålig.
Om hattarna är små och fötterna stora, och/eller om svampen är överdragen av en tunn vit hinna, eller om du ser saffransgula fläckar i köttet, så är den angripen av en parasitsvamp som heter gul svampsnylting. Dessa bör du inte äta eftersom det gror bakterier och andra mikroorganismer som kan orsaka matförgiftning. Du kan lätt avgöra genom att lukta och känna på dem. Angripna karljohan blir mjuka och illaluktande.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.