Det är antingen Biskopsmössa (Gyromitra infula) eller Lömsk biskopsmössa (Gyromitra ambigua). Det går inte att skilja på dem och mikroskopering är nödvändigt för att titta på sporerna. Pga detta rekommenderas avkokning 2 gånger för att få bort gyromitrinet som förekommer hos den lömska biskopsmössan. Den vanliga biskopsmössan sägs också innehålla gyromitrin men i liten mäng. Det är i alla fall inget jag vill rekommendera om jag skall vara ärlig. Och även har jag fått höra att den inte smakar så särskillt mycket.
Biskopsmössa eller Lömsk biskopsmössan.
Det går inte att avgöra eller skilja på dem på ett foto.
Lömsk biskopsmössan innehåller giftet Gyromitrin och ska inte ätas.
Tror att de behövs mikroskop för att kunna avgöra vilken utav dem som det är.
Så, kasseras direkt.
Inte äta.
Lömsk biskopsmössa innehåller giftet gyromitrin, som man nu vet även vid låga doser kan ha cancerogena egenskaper på lång sikt. så hoppa att äta dessa.
Efterlyste precis sakkunnigt svar, fann det i denna tråd; tack för era svar.
Kommer själv aldrig att plocka dessa rätt riklig tillgång, verkar inte värt det.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.