Planerar inte att äta dessa men är mycket nyfiken och tog därför hem den för att läsa på. Visst bör det ena vara en blodriska? Finns det någon riktigt farlig en som är lätt att blanda ihop med denna? Läst lite om olika riskor.
Och den i mitten är väl en björksopp? (Växte i princip på en björk). Den tredje är väldigt lik den i mitten, men med mörkare hatt. Kan en och samma sort variera så pass i färg? :)
Du är inne på rätt spår. Blodriskor är ätliga och goda. De blöder en morotsfärgad saft och går inte ta fel på, förutom möjligen skäggriska som blöder vit saft.
Björksopp ser ut att stämma, och den mörka till höger är en strävsopp i samma släkte (Leccinum), som alla är ätliga efter ordentlig tillagning med upphettning i minst 15 minuter.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.