Bland svarta, döda löv på marken kring hassel och ek. Stockholm
Finns ganska mycket. Stora som små. Massor med små som behöver växa till sig. Men 4-5 liter stora fick vi i alla fall! Alltid lika roligt att hitta svampen som är smakmässigt kungen av svampar enligt oss.
Trattisar finns också en del men inte lika mycket som tidigare år. 4 liter av den.
Vad gör du med svamparna?
Haha jo det förstår jag, men i stuvning, soppa eller bara som de är? Vilket är absolut godaste sättet?
Har ju aldrig lyckats hitta svart trumpetsvamp tyvärr…var nog nära ett bra habitat idag, men blev attackerad av älgflugor/älgloppor. Låter ju riktigt gott så får göra ett nytt försök snart igen.
Trattisar har jag gjort stuvning på, helt ok, och också haft i höstiga grytor, mkt gott.
Svart trumpet var den första ätliga svampen vi hittade när vi började plocka. Sedan går vi alltid tillbaka till samma ställe och hämtar nytt typ en gång i veckan tills den inte producerar mer och vintern kommer.
Det är en sån där svamp som man upptäcker om man sätter sig på huk och kollar på marken i profil. Jag tror folk missar svart trumpet fast de går mitt bland dem för att de inte kollar nedifrån liksom. Den finns nästan alltid bland svarta, döda löv. De kamouflerar varandra oerhört.
Hm dags att inskaffa byxor med förstärkta knän alltså ;) Brukar mest gå i blandad barrskog, lever de där med, eller bara bland döda löv?
Jag ser ofta bilder på miljöer där folk har hittat dem och det är oerhört frodigt och grönt. Jag hittar dem bara i diken, bland svarta löv och längs klippor. Rätt deppiga, mörka miljöer. De gillar att gömma sig under löv. Att ta bort prassliga löv i såna miljöer kan vara smart.
Granmiljö är inte rätt miljö. Det måste vara lövskog.
Önskar dig lycka till! Du kommer att finna dem, jag lovar! Och de är värda att leta efter! Att finna dem som första svamp och känna den gastronomiska enormiteten i smaken, gjorde att jag blev intresserad av svamp och började leta efter annat också. Men ingen svamp toppar svart trumpet hittills.
I norrbotten där jag plockar har vi hittat dem på samma ställen som trattkantateller. Bergssidor med vatten i backen men ändå väldränerat. Blandskog, i gläntor, de står i grupper på ytor där det är mossa men inget bärris. Brukar vara ganska många på en begränsad yta, lätta att upptäcka. Har även hittat flera ggr i gamla skogsmaskinspår där det är gallrat på bergssidorna. Lycka till!
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.