Var ute igår och plockade svamp. Och vi hittade ganska mycket. Tror det mesta var rödbrun stensopp några Karl Johan men när vi skulle steka hände något konstigt. Vi skar upp all svamp och la dom i en torr gjutjärnspanna för att steka bort vätskan men när jag skulle vända svampen så hade några av bitarna grönaktig hatthud och det vita köttet en svag grönaktig ton. Det ändrade sig tillbaka efter en liten stund. Har aldrig varit med om något liknande och undrar vad som kan ha hänt. Vi åt inte svampen för det vågade vi inte. Men kan det ha varit gallsopp för det har vi aldrig råkat få med oss hem tidigare. Eller kan svampen varit angripen utan att vi sett det. Fanns mycket angripen svamp i skogen där vi plockade. Mer än vanligt. Försökte ta en bild men det gick inte så bra. Mobilen immade igenbhrla tiden.
Rödbrun stensopp kan bli grön när man steker den i just en gjutjärnspanna, sker någon kemisk reaktion gissar jag på. Som du skriver så försvinner den gröna färgen efter en stund. Inget farligt och det går bra att äta, men det kan se lite osmakligt ut om man aldrig varit med om det förr.
Hatthuden på rödbrun stensopp är känd för att kunna bli gulgrön vid upphettning. Det försvinner när maten kallnar och har ingen negativ inverkan på matvärdet: http://svampguiden.com/art/visa/boletus_pinophilus
OK nu gråter jag nästan för vi slängde all svamp. Och det var mycket svamp. Hade ingen aning om att den kunde bli grön i gjutjärnspanna. Vi har en alldeles ny stekpanna, tidigare har vi stekt svamp i teflonpanna. Men men får hoppas på några fler varma dagar så kommer det kanske fler. Tack för svaren.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.