Fick mig ett skönt glädjerus igår när jag hittade mina första stjälkröksvampar. Trodde de skulle vara större, men så vackra att se. Den tillhör den rödlistade arten stjälkröksvamp - Tulostoma brumale NT (Nära hotad). Växte i mossa i glest gräs i sandig kalkrik mark. Klagshamnsudden, Malmö.
Ett par andra exemplar.
Grattis! Det är så roligt att hitta något snyggt..;)
Tack! JanAUppsala. :)
ML, tänk på att stjälkröksvampar - Tulostoma spp. består av flera arter. I Sverige har det rapporterats sex olika arter, alla sällsynta och rödlistade: stjälkröksvamp - T. brumale, fjällig stjälkröksvamp - T. calcareum, fransig stjälkröksvamp - T. fimbriatum, grå stjälkröksvamp, T. kotlabae, mörk stjälkröksvamp - T. melanocyclum och vit stjälkröksvamp - T. niveum.
Själkröksvampar är svåra att artbestämma, man får kolla på bl.a. formen av mynningen och foten (sistnämnda kräver att man gräver upp den, vilket man inte skall göra med rödlistade arter). Anledningen till att jag vet att det är stjälkröksvampen - T. brumale som jag fotograferat är pga. att just denna arten är rapporterad i det område jag besökte på Klagshamnsudden i Malmö.
Trevligt fynd som jag ska hålla utkik efter!
Det är en riktigt dålig anledning/förklaring du har, Phalagorn, till att du ”vet”! Hade alla resonerat så – så hade nog inte många nya arter upptäckts i våra resp. områden!
JanAUppsala, Tulostoma brumale är den enda arten av stjälkröksvamp som finns rapporterad på Klagshamnsudden i Malmö. Senaste inventeringen fann man 256 olika arter av svampar på udden, varav sju rödlistade arter har påträffats. Samt att ett par av arterna inte tidigare har rapporterats i Sverige.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.