Fann i söndags denna på död hasselstam, som var 5 cm tjock, ca 2-2,5 m upp på stammen. Fick klättra upp på stege för att ta bilder ovanifrån… I lövskog i utkant av vår tomt i Gäddeholm, Västerås.
Största fruktkroppen var ca 7 cm bred. Kan det vara Sammetsticka Trametes pubescens?
Jag tycker den ser alldeles för tjock ut för att vara sammetsticka - Trametes pubescens, för de är väl tunna likt sidenticka - T. versicolor och zonticka - T. ochracea.
Ser ut att stämma bättre in med den lite tjockare korktickan - T. gibbosa, kan eventuellt vara någon annan ticka, har inte lärt mig så jättemånga ännu. En annan lite tjockare Trametes-art är sydlig anisticka - T. suaveolens, men de har stora glesa porer, inte alls lika täta och fina som ovannämnda arter.
Tack för kommentar! Ser i boken Svampar (Ryman-Holmåsen) att korkticka växer “På döda stammar och stubbar av bok” och att den förekommer mest i sydligaste Sverige. I Artportalen anges några fynd i Stockholmstrakten på ek. Detta var en död hassel. Så det är väl en fråga om substratet är OK för korkticka. Ser på bilder i Artportalen att porerna verkar vara avlånga på korkticka (om artbestämningen är korrekt), medan de är mer runda när jag tittar i detalj på mina bilder.
Om hasseldiametern är 5 cm, så är nog inte tickan alltför tjock för att kunna vara sammetsticka. Men en “vuxen” sammetsticka brukar vara ganska förbrukad av små matgäster! Finns det några inneboende i denna?
Bengt Stridh. Det var så lite så, ville bara komma med förslag. Men som tidigare sagt så kan det ju eventuellt vara någon annan ticka. Läste på Artdatabanken om korkticka och där står det ved och bark av alm, björk, bok och ek.
Tack för funderingarna! Den såg inte ut att vara speciellt insektsangripen när jag tittade på den från utsidan. Får kolla mera på den till helgen. Får väl läsa på lite mera i Tickboken också.
Jag borde verkligen köpa den där Tickboken, om den nu finns kvar till salu?
“Stora svampboken : med uppdaterad Tickbok” finns både på Adlibris och Bokus,
Tack Bengt Stridh, skall ta mig en titt och beställa hem ett ex. vid ett senare tillfälle.
Tittade lite mer på denna, men blev inte så mycket klockare. Den sticker ut upp till 4 cm från stammen, har åtminstone delvis (borst?)hårig yta. Något gulnad kant. Försökte fota hårigheten men nästan “mission impossible” stående på steg… Ville inte ta ner den för att kunna följa utvecklingen. Läste om mjölkticka och snövit ticka, som alternativ, i Tickboken men arten känns fortfarande osäker. Vidare tips mottages tacksamt!
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.