0 807 visningar

10 svar

Rödbrun stensopp med gran!?

HLilja

31 aug 2018 kl. 18:22

Hittade på två ställen i samma granskog, ett hundratal meter emellan rödbrun stensopp. Tittade mig omkring för att se var tallen var, men jag hittade ingen… Känner ni till om de kan växa även med gran?

1

Michael Krikorev

1 sep 2018 kl. 10:52

Är inte exemplaren på bilden bara ovanligt mörka karljohan? Hade den kopparbruna rörmynningar? Jag tror inte vi har belägg för att rödbrun stensopp kan gå med gran, men inget är ju omöjligt.

0

HLilja

1 sep 2018 kl. 11:10

Jaså, tror du det? Det där med kopparbruna rörmynningar kände jag inte till, intressant! Jag har bara gått på färgen ( på hatten och särskilt den på foten), fastheten, -och tallen… Nu är dessa tyvärr redan uppätna. Men jag ska naturligtvis bege mig tillbaks till samma ställe om ett par dagar och studera!

0

HLilja

3 sep 2018 kl. 12:52

Syns de rödbruna mynningarna även på unga exemplar? Jag kom tillbaka lite för tidigt, det fanns bara små svampar och de hade vita. Men jag tror verkligen det är en rödbrun stensopp! Letade verkligen efter tallen idag och hittade till slut en halvstor tall ca 25 meter bort. Känns som tallen var lite för liten för att vara såpass långt ifrån, men det kanske kan vara så...?

0

JanAUppsala

3 sep 2018 kl. 14:15

Jag kan inte förstå varför de avbildade skulle vara tallkallar.. “Vanlig” K-J har ett otrooligt varierande utseende, beroende på ett otal faktorer,  Dessutom är åtskilliga soppar förvånande flexibla i sitt “val” av mykorrhiza-kompis - vilket faktiskt också en del andra svampsläkten är!  Ska ta ngt exempel vid lämpligt tillfälle!

0

HLilja

3 sep 2018 kl. 14:27

Jag skulle gärna vilja ha svar på ifall de kopparbruna rör mynningarna syns även på unga exemplar. Att karljohan varierar mycket känner jag till.

0

JanAUppsala

3 sep 2018 kl. 14:48

De syns först på mognare exemplar - och inte alltid/ofta ens då! Är alltså alls ingen “regelbunden” karaktär!

0

HLilja

3 sep 2018 kl. 15:09

Okej, tack för svar JanA. Men då får jag fråga dig hur man ska kunna känna igen rödbrun stensopp om inte på det? Jag tolkar dina svar som att det nästan skulle vara omöjligt…vilket jag inte tror.

1

JanAUppsala

3 sep 2018 kl. 20:04

Brunt ådernät på foten, K-J har “alltid” vitt/vitaktigt - ljust ljus(gul)brunt. Hatten ofta mörkare/“rödbrunare än K-J som kan vara/ofta är/ mycket blek. Kolla i ngn nordlig tallskog, så får du se! Jag har tyvärr ont om nordligare tallskogar här i U-a, men har några bra, rödbruna tallkallelokaler. Ska kolla några i morrn om jag lever!

0

MikaelR

4 sep 2018 kl. 10:33

Tänker inte lämna förslag på vilken art det är på bilderna ovan, men visst kan rödbrun stensopp växa med gran.

0

JanAUppsala

4 sep 2018 kl. 15:48

Jodå, jag har hittat tallkalle i ren granskog - och mycket annat oxå - som inte BORDE finnas där!

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone