Att äldre blodriskor blir grönfläckiga el får skiftningar i grönt är man ju van vid. Men att unga exemplar är såpass jämnt grågröna över hela hatten har jag inte lagt märke till förut… Det var en liten koloni med just såna här, lite längre bort var helt ordinära unga ljusorange blodriskor. Jag undrar om detta är en normal färgvariation eller om det finns underarter som jag inte känner till?
Kolla på Lactarius queticolor…
Tack för tipset Jonet, men det verkar inte vara den. Den ska växa i kalkrik tallskog men mina växte i sur granskog… Här hos oss, i Bohuslän, finns i stort sett bara granblodriska, det glömde jag skriva innan.
Kan vara en naturlig variation hos granblodriska, L. deterrimus. Enda alternativet jag känner till är L. fennoscandicus, men den brukar vara lite mörkare brunaktig och med tydligare zoneringar, växer också med gran. Jag lutar nog åt att detta är en “vanlig” granblodriska, som kan variera en del i färgen.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.