Har brukat plocka soppar förr, men det har inte blivit av på ett tag och nu är jag lite osäker. Sopp som inte har röd fot, inte smakar illa och inte är örsopp. Kan man vara säker på att den är ätlig?
Förutsatt förstås att den är i bra skick förstås…
100 % säker kan du aldrig bli förrän du lär dig artens samtliga kännetecken. Att enbart gå efter fotens färg är inte tillräckligt i och med att vi har olika färseenden. Man tittar även på storlek och form på rören, är det filttofsar på foten eller är den slät eller strimmig, har rutmönster eller som små “droppar”. Visa svampen för någon som har dokumenterade svampkunskaper som kan tala om för dig vilken art det är - och varför! Färg på hatt, fot och rörlager är viktiga kännetecken, dessutom var du plockat svampen - i norrland, på Gotland eller södra Sverige, samt vid vilket trädslag - ek, björk, gran, bok etc m.m.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.