Var ute i en park i Göteborg med mycket blandskog. Hittade en mängd riskor som verkar tillhöra minst två arter. Dock har jag inte lyckats identifiera dem. De utsöndrar alla vit saft vid brytning och har ihåliga hattar. Den vita saften gulnar efter ett tag. Den första sorten har brun fot och hatt samt bruna till beigevita skivor, vissa har tydliga ringar på hatten och andra bara lite mörkare fläckar. Den andra typen har ljusgul/beige hatt med gräddfärgad fot och skivor. De flesta har inga eller väldigt svaga ringar. Vad kan det vara för riskor jag har hittat? :)
Menade ihålig fot!
Svårt att se färgerna bra när det inte är dagsljus… Den gula skulle ev kunna vara svavelriska, men som sagt svårt att se..
@HLilja Jag förstår! Finns det något jag ska leta efter för att se om det är en svavelriska? Här är närbilder på en av dem. Lägger upp bättre bilder imorgon :)
Svavelriskan är riktigt gul, det ser ut att vara “fel” färg på din…men typiskt för den förutom den gula färgen på svampen är just att saften är först vit och sedan gul. Men ingen av dem ser ut som någon av riskorna man äter, såpass mycket tycker jag mig se.
Ah det var ju synd, men tack så mycket för hjälpen! :)
Den vänstra “mörka” är troligen ekriska, Lactarius quietus, och den högra, ljusare, med en vit saft som gulnar, är gulmjölkig ekriska, Lactarius chrysorheus.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.