Skrev på en Facebookgrupp och fick till svar att svamp som inte tas omhand samma dag den plockas är förstörd. Jag förstår ju att svamp bör tas hand om så fort som möjligt. Jag kom hem ca 17.00 i lördags, grovrensade mina rödgula trumpetsvampar under kvällen. Lade de jag inte hann köra i torken på handdukar och tidningspapper och körde dem i torken igår. Var det för sent? Ska de kastas, fastän jag inte såg några fel på dem? De som jag inte hann med som låg kvar i korgen idag hade en tunn vit hinna på undersidan, så de har jag slängt. Rensar ni alltid allting samma dag? Tacksam för svar.
Viss svamp håller sig bra ett par dagar i kylskåpet eller ute om det är svalt. Kantareller, trattkantareller och trumpetsvamp är inga problem. Soppar är känsliga, men om de är små, fasta och fina brukar de ändå hålla bra över natten i kylen.
Ta alltid hand om skördad svamp så snabbt som möjligt. Lämna absolut ingenting till nästa dag!
Håller nog med HLilja. Trumpeter och trattisar som ju växer rätt sent på säsongen ställer jag i korgar på balkongen över natten. Aldrig varit nåt problem. Packar dock om dem i fler korgar så de ligger lite luftigare och inte pressas ihop av sin egen tyngd.
Det bekymrar mig inte alls, Mumrik! Jag kommer att fortsätta ta hand om all matsvamp omgående och anser detta viktigt.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.