7 okt 2018 kl. 17:57
Plockad idag i barrskog blandad med björk, i våt grön mossa, bredvid ett stort område med trattkantareller, nordost om Arlanda. Svampen har ungefär samma konsistens, doft och storlek som trattisarna, men en annan form på skivorna, som här är urnupna, och hattens ovansida är vackert räfflad längs kanterna. Svampen var jämnt rödfärgad när jag plockade den. Nu efter att den torkat på köksbordet har den bleknat och blivit gråaktig.
Laxskivling! De kan variera i färg på ovansidan hatten allt från mörkt laxfärgad till nästan vit beroende på om de är fuktiga eller torra.
En större skillnad är nog att trattisar inte har några skivor. De har åsar. ;-)
Tack HLija! Har jämfört med beskrivningen av stor laxskivling och det stämmer på pricken. Den är ätlig. Men vet du om den är god?
Nej, vet ej. Har inte ätit den separat, bara i blandsvamp.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.