Scharlakansröd vaxskivling anges här, i likhet med frostvaxskivling, till (***). Båda skivlingarna syns, för mig, relativt ovanliga. Den Scharlakansröda anges finnas i ängsmark (gammal betesmark). Den jag hittade, under dagens hagelskur, växte i blandskog (gran/tall/löv), invid en stig, ca 3,5 km väster om Nykvarns C.
Jag uppskattar, så vitt mitt minne säger mig, dessa båda skivlingar mer, än (***). Ja, varför inte säga 4-5 (****(*)) för dessa, liksom för sotvaxskivlingen?
Hagelskur, ja.
Men, som prognoser ser ut, så finns mildare väder på väg, i nästa vecka. Så, dagens “stora” skörd (två rejäla stuvningar) av trattkantarell samt blek taggsvamp (*), kan möjligen upprepas?
Ja, förutom dessa fynd, visade dagen på en blåmusseron (trolig). Nej, ingenting mera än så.
L
(Jag beklagar oskärpan - möjligen stressad av hagelskuren.)
L
(En utvikning, apropå hittad taggsvamp och trattis…)
(*) Blek taggsvamp är på vis en underbar svamp. God doft, och underbar konsistens. För den, som vill förstärka smaken, här ett enkelt recept…
1. Gör ren, och koka samman den färska svampen (blek taggsvamp och trattkantarell, denna gång, och vilka svampar passar bra, för detta recept. Detta då jag vill åstadkomma en relativt kryddstark anrättning). Jag brukar när så behövs (blek taggsvamp) försiktigt skölja ren svampens översidor, men är försiktig med undersidan (taggarna, på andra svampar skivor eller åsar, etc). Vad gäller “trattis”, så behövs den knappast göras ren, alls, vilket är bra, då sköljning av svamp sägs ta bort en del av dess smak (karaktär).
2. Häll i ca 5 cl vatten, blandad med ca några (3-4) kryddmått soya, i stekpannan, tillsammans med svampen.
3. Låt koka, under lock, i ca 5-10 min. Svampen tar nu åt sig, en del av soyablandningen.
4. Reducera mängd vätska i stekpannan (ta av locket, och låt sjuda, ett tag, utan lock.)
5. Häll över svamp och den mängd utspädd vätska som är kvar (soya/vatten/egna svampsmaker), till lämplig skål. Svampen ska nu lagom täckas, av soyablandningen.
6. Låt stå övre natt, i kylskåp.
7. Dagen därpå (kväll): Laga till lagom mängd bechamelsås, för Din svampblandning. Krydda om så önskas, förutom med salt, peppar, även med t.ex. (en favorit för mig) ca 2 strukna teskedar curry.
8. Rör ned svamp/soyablandningen, i bechamelcurry såsen.
9. Den åstadkomna stuvningen kan intagas t.ex. som fyllning till crepes.
Smaklig måltid!
L
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.