Hittade på gräsmattan tio mil norr om östersund. Ska man steka på eller kasta bort?
Någon kremla är det, men det finns väldigt många! Vet inte om någon här med säkerhet kan säga vilken du har hittat… En del kremlor är bra matsvampar och många är oätliga/lätt giftiga. Om man med hundra procents säkerhet vet att det är en kremla man har kan man testa den såhär: bit en liten tugga i hatten, tugga några gånger och spotta ut. Smakar den bra och inte bränner i hela munnen är den en bra matsvamp. Men det gäller ENDAST KREMLOR!!
Men gör inte så om små barn ser på, de kan ju ta efter och stoppa vilken svamp som helst i munnen och tugga och svälja…
Okej. Men vet jag inte säkert så kastar jag. Finns annan god svamp som man har koll på. Men det hade varit roligt att veta.
Klokt resonerat! Det finns en del som tycks tro att svampplockare är ett modigt släkte som vågar chansa hej vilt och således riskera att få i sig giftsvamp…men det gäller att veta vad det är man stoppar i munnen.
Men vi kan ju hoppas att du får någon bättre ledtråd om din kremla från någon annan här på forumet, för visst är det kul att komma fram till vad det är man har hittat!
Kremlor bildar mykorrhiza med träd (och buskar), varför det är mycket bra att ange vilka som finns i närheten. Har du månne något träd I kremlenärheten?
Det är också viktigt att kolla skivornas beskaffenhet; om de har anastamoser (“tväråsar”) eller ej. .Googla på “tväråsar, svampguiden” så får du bl.a. se hur dessa ser ut på bild!
HLiljas första svar kan kompletteras med att smakprovet/”tuggan” bör tas av skivorna, där smaken är koncentrerad och det är ganska ont om ”störningar”.
De godaste kremlorna är fantastiska matsvampar och väl värda uppmärksamhet!
Björk och rönn står det på gården.
Googla på “tväråsar, svampguiden” (enligt mitt tidigare/första svar i tråden) och kolla bilderna. Om kremlan har ”sådana”, så kan det kanske vara gulröd kremla, Russula velenovskyi, en typisk björksvamp. Har själv haft den bland tomtbjörkar. Och nyp av och smaka på lite av skivorna. Spotta ut även om den är mild och god! (Kremlor som råa smakar “gott” är ofarliga och goda, vilket du förhoppningsvis småningom kommer fram till - och då!)
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.