Hej, jag och min sambo har varit i bokskogen i Torup och plockat en del svamp. Nybörjare som vi är så känner vi oss osäkra på om vi har identifierat rätt och skulle gärna vilja ha lite hjälp på traven. Då vi inte hade planerat riktigt och bara hade en enkel tygpåse med oss så har svampen tyvärr smulats sönder lite.
De första tre bilderna tror vi är kremla antingen guldkremla eller någon sorts sillkremla, den smakar milt. På bilden är det lite rödare än vad de egentligen är de har en mer matt röd/rosa ton.
I det senare inlägget är vi osäkra om det är samma sort, den ena smakar lite åt polkahållet och rött och den andra bara milt så kanske inte är samma sort?
Det senare inlägget, tror vi det är vinkremla, de har en lilaaktig ton och smakar milt.
Tack på förhand!
Osäkra på om dessa är av samma sort, och om de är kremlor?
Vinkremlor?
Jag är inte så kunnig vad gäller kremlor, men jag vet att många av dem är väldigt svåra att artbestämma även om man har dem framför sig och även om exemplaren är hela och fina… Och det finns väldigt väldigt många, fler än vad som står med i alla svampböcker jag har… Vi får se om ni får några förslag, men räkna inte med att någon ska kunna identifiera dem.
Tack för svar! Vi håller modet uppe annars får de slängas tyvärr.
Om det nu är kremla, finns det några som är direkt giftiga? Den informationen vi har hittat säger att det inte är direkt farligt om vi nu skulle ha tagit fel.
Kremlor är fantastiska (mat)svampar. Det spelar ingen roll vad en kremla “heter”. är hon bara mild och god, så har hon nästan ingen “översvamp”. Det är dock mycket lämpligt att plocka kremlorna varsamt, i korg eller liknande, och redan vid skörden vara säker på ätligheten - och gärna arten! Jag kan inte säkert avgöra dina kremlebitars arttillhörighet, men smaken skulle direkt säga hur ätliga och goda de är!
Nej det är inte livsfarligt, men då måste man vara HUNDRA PROCENT säker på att det är en kremla! Jag tycker mig bara se kremlor på era foton men vill inte garantera något utifrån bilderna.
Tack för ditt svar! Tror du att det är kremlor då och att de inte är någon annan typ av svamp?
Det är förstås sant HLilja, svårt att avgöra för oss nybörjare men enligt guiden här så tycker vi att allt tyder på det!
Är ni nybörjare så undvik gröna kremlor, som skulle kunna förväxlas med den dödligt giftiga lömska flugsvampen, så har ni garderat er.
Ok då vet vi, tack!
Tack för eran hjälp, HLilja och JanAUppsala! Spännande att få upptäcka matsvampar, nu väntas att vi ska lära oss hur de ska tillagas på bästa, godaste sätt.
Andreas F, Ja precis vi lyckades hitta en massa svavelticka men plockade bara några. Vi får se dock om vi vågar äta den då vissa kan få besvär av den!
Svaveltickans “effekter” beror till stor del på värdträdet. Milda och goda är svaveltickor på bl.a. fågelbär, Salixarter bl.a. sälg, och asp. Vi har diskuterat detta här åtm en gång, så det går nog att hitta!
Jo, vi läste att värdträdet spelar roll men utforskade inte mer än så och de vi plockade växte på en stubbe, troligtvis ek. Kul att få veta vilka träd ger bra svavelticka, tack!
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.