Hej,
Läste på om de 5 stjärniga svamparna noga innan dagen tur till skogen, men vill ändå stämma av så jag inte äter något som är giftigt.
Jag är nästan 99% säker att svamparna till vänster är stolt fjällskivling och de till höger är någon typ av stensopp. Stämmer det?
Har aldrig lagat stolt fjällskivling. Måste man steka dessa i en torrstekpanna och låta vätskan koka in eller kan man tillaga de på något annat sätt?
Tror inte jag orkar äta allt på en gång. Kan man torka dem?
Tack på förhand.
Trevlig helg!
Håller med on stensopp/karljohan och stolt fjällskivling - men inte om tillagningen. Jag lägger rensad stolt fjällskivling (ibland hela hattar - foten är ofta seg och kan med fördel torkas och krossas till “svampmjöl” och användas till såssmaksättning) i gjutjärnsstekpanna med rejält mycket smör, steker - saltar - och håller koll på “utvecklingen”. Om du inte vill färdiglaga allt på en gång, smält ner (den eventuellt sköljda) svampen sortvis i dess egna “vätska/spad” och frys in i plastpåse. Men det finns många bra sätt! Hitta ditt eget!
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.