Hittad i Sundbyberg i en gammal tallskog. I mossa, gott om hällar och tunt jordtäcke. Köttet vitt. Svag lite unken lukt.
Tack så mycket. Roligt att få se svartblå rödling.
Den är funnen i i ett gammalt skogsfragmenten på 3 ha, Kvarnkullen som är omgärdat av Enköpingsvägen och bebyggelse. Tallarna är 120-150 år och markskiktet naturligt. Nu ska skogen bli stadsdelspark och det kommer bli mycket stort markslitage, nya gångvägar och lekplatser. Har du någon uppfattning hur en art som Entoloma nitidium kommer påverkas av stort markslitage och att en del träd fälls? Du upplever arten som ovanlig. Kan den i Stockholmsområdet motiveras användas som naturvårdsart som visar på naturskogsvärden. Jag inventerar på uppdrag av kommunen.
Hej. Tror att den varit rödlistad tidigare om jag minns rätt. Att den är störningskänslig kan det nog inte råda något tvivel om. Fynden är dock mest från södra Sverige så det är möjligt att arten kan förekomma på andra mer störningspåverkade lokaler där. Ju fler fynd desto mer spridning i de miljöer den förekommer. Här i södra norrland är fynden färre och lokalerna rel opåverkade av skogsbruk och annat.
En marginalart kan man kalla den här om uttrycket ursäktas. Artportalen visar att arten också kan vara det i Stockholmstrakten; 9 fynd är inte mycket. Man får räkna med att lämpliga biotoper är lägre hos er än i nordligare län. Sedan är ju arten rel lätt att känna igen (??) så rödlistning kanske är befogad.
Resonemanget är dock mina egna tankar och alla kanske inte håller med.
mvh
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.