Hej!
Plockade trattkantareller och gulröd trumpet i morse. De var frusna och har efter det tinat i rumstemp. De såg då helt normala ut. Lite brunare än vanligt men tänker att färgen varierar med tid på hösten? Sedan förvällde jag svamparna i torr panna och då blev de helt svarta. Känner inte igen att de brukar se ut så. Varför blev de så? Kan de fortfarande ätas?
Processen bakom svartnande trattkantareller vid torkning eller tillagning är inte helt klarlagd. Ibland kan det bero på att föruttnelseprocessen har börjat och gått lite för långt, och ibland beror det på att svamparna har torkats i för hög temperatur m.m.. Hursomhelst bör du baserat på försiktighetsprincipen undvika att äta trattkantareller som blivit helt svarta.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.