0 719 visningar

5 svar

Kungschampinjon

Mikael.I

14 jul 2020 kl. 23:46

Dubbelkollar här med er på forumet för att försäkra mig om att ALLA svamparna på bild är kungschampinjon och att inte någon giftigt variant lyckats smyga sig in i fångsten…

Jag hittade idag ett antal (som jag är ganska säker på att det är kungschampinjon - dock har jag inte luktat på samtliga). De luktar starkt anis. Har redan hunnit torrkoka alla, torkat en stund och lagt in svampbitarna för styckfrysning och sedan i lufttät fryspåse för att enkelt ta fram vid behov. 

Har tidigare ätit kungschampinjon då min far plockade dem och är ABSOLUT den godaste svampen jag någonsin har ätit. 10 ggr. godare än Karl Johan och kantareller. Gjorde ett stekprov på en utav dem och det smakade som det skulle: en smakexplosion (mkt fylligare än KJ) tillsammans med smör och salt!

I går var också en riktig turdag då jag hittade 2.3 kilo ljuvliga kantareller.

0

Mikael.I

14 jul 2020 kl. 23:49

Bilden försvann i föregående inlägg.

0

SvenD

15 jul 2020 kl. 01:02

Du bör nog “renodla” din hög av svampar så att man kan se var och en! Nu vet man inte vad som döljer sig underst i högen!

0

HLilja

15 jul 2020 kl. 06:23

Kul att du hittat så mycket svamp!
Champinjoner är inte mitt område, men nog tycker jag mig se kungschampinjoner och inget annat knepigt, men som Sven säger går det inte att se all svamp tillräckligt bra. Etersom du redan skurit ner svampen kan du ju omöjligt ta fler foton. Sen om du bör äta den eller ej om du kännner dig osäker är ditt eget beslut. En svampkonsulent jag känner brukar säga att det ska KÄNNAS bra att äta svampen. (Naturligtvis efter artbestämning. )

0

JanAUppsala

15 jul 2020 kl. 09:17

Jag har sett nästan ännu värre skräckexempel på “frågesvampar”! Vid en av vårasvamputställningar i Uppsala kom en besökare med en påse rensad svamp och ville veta vad det var! Eftertanken hade väl sent omsider vaknat till liv!

0

Mikael.I

15 jul 2020 kl. 11:24

Tack för alla svar! Tillägg: är en nybörjare på svamp (tidigare endast kantareller, Karljohan, svart trumpetsvamp och höstkantareller) men tänker nu i sommar och höst börja upptäcka andra matsvampar. En riktigt kul hobby och dessutom gratis mat ute i naturen.

Gjorde lite mer efterforskning: i eftertanke så borde jag ha skurit foten och rispat hatten för att se en gulnad samt känt på lukten från alla exemplar. Men jag skar ner alla bitar tunt före torrkokning utan att se den karaktäristiska omedelbara gulnaden från förväxlingssvampen Giftchampinjon (Agaricus xanthoderma). “Påminner om en snöbollschampinjon, men skiljer sig från denna genom sin obehagliga doft och att den gulnar kraftigt omedelbart vid skrapning.” Kungschampinjon är så fantastiskt god, så, jag tar definitivt chansen att tillaga svampen.

Intressant att någon har lyckats kultivera denna fantastiska matsvamp: https://mycotopia.net/topic/14567-the-prince-agaricus-augustus-indoors/

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone