gissningsvis är de gula svavelmusseron, inte ätliga.
Möjligen är den jordiga svampen på bild 2 en rimskivling.
Kolla rimskivling i databasen.
Den är kanske ingen nybörjarsvamp, men väl värd att lära sig om man blir lite van i svampskogen.
Lycka till och invänta gärna fler svar.
Svavelmusseron är jagh inte 100% på att det är nämligen.
Det ser ut att kunna vara riddarmusseron, den lite spensligare arten som växer med asp:
http://svampguiden.com/art/visa/Tricholoma_flavovirens
Till Bo: Jag har slutat äta riddarmusseron just p.g.a. osäkerheten som uppstått efter förgiftningsfallen i Frankrike, men å andra sidan har jag aldrig tyckt om musseroner så jag saknar den inte. Smaken är olika. Jag äter helst blodriskor, mandelriska, kremlor, blek taggsvamp, kungschampinjon, stolt fjällskivling, svart och rödgul trumpet… Jag äter mer sällan soppar och nästan aldrig musseroner.
Till Charina: När det är mycket besökare på hemsidan som försöker öppna bifogade bilder samtidigt så får man meddelande om att “ingen bild finns”. Det beror på för hög belastning på webbservern men det är bara att vara envis och försöka igen efter en stund.
Bitter riddarmusseron som Hans nämner är lik riddarmusseron men har en mer toppig hatt, blekare skivor och är bitter i smaken. Den saknar också riddarmusseronens “fräknar”:
http://svampguiden.com/art/visa/tricholoma_aestuans
Sven D: Tack för tipset. Jag har smakat streckmusseron, ingen av mina favoriter men helt ok! Det finns en hel del av dem just nu i Stockholmstrakten. Det är också gott om svart trumpetsvamp och blek taggsvamp här just nu.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.