Här i Västerbotten kan man lagra plockade kantareller minst 1 vecka i sval miljö medan soppar, riskor och skivlingar är betydligt mer känsliga och bör tas om hand så snart kan ske efter skörd. Vissa svampar är mer eller mindre maskfria, kantareller, medan andra är maskangripna redan som mycket unga. Maskarna tillhör ju nedbrytarna och det jag egentligen är ute efter är det skydd som kantarellerna har t. ex. den gula, jämfört med andra snabbt nedbrutna svampar? Vad beror det på?
Angrepp av bl.a. skalbaggs-, flug- och mygglarver, drabbar svamparna väldigt olika. Kantarellen angrips ibland av knäppar- och har-krankslarver, men sällan svårare än att man behöver offra mer än foten eller del av den. Kantarellen är ju, åtm. som vuxen, ganska seg och tråkig i bl.a. konsistensen, måhända även för de små larverna - och KANSKE inte heller så god och lättsmält! Vad vet jag!? Det skulle t.o.m. kunna vara så att den ”uppfunnit” någon avskräckande/skyddande, kemisk substans! Faktum är, att inte heller de vilda däggdjuren lika gärna äter kantareller som t.ex. vissa soppar och kremlor! Inga maskar angriper, så vitt jag vet, några levande, friska svampar. Mus- och snigelgnag förekommer ibland lokalt på vissa svampar, men mycket sällan på kantareller.
Jag skrev en gång för länge sedan till Eric Danell, som har forskat på kantareller och frågade varför de (nästan) aldrig är angripna av larver. Han hade godheten att svara ett långt mail som jag tar mig friheten att klistra in här:
“Frågan är högst relevant men jag har inget klart svar!
Vi har gjort omfattande studier på sniglar och insekter, som alla skyr
kantareller. Mördarsniglar äter hellre varandra än kantareller om de kan
välja.Vi testade hypotesen att de höga D-vitaminhalterna är orsaken, men
hypotesen fick vi förkasta. Vi har också studerat hur ofta insektshonor besöker
kantareller jämfört med champinjoner och konstgjorda kantareller. Det visade
sig att insekter lätt känner skillnad på riktig och konstgjord svamp, men att
de var lika intresserade av båda svamparna. Det betyder att det inte finns
någon avskräckande doft, snarare tvärtom. Lägger eller injicerar man ägg i
kantareller, tycks merparten av de nykläckta larverna inte utvecklas. Om man
lägger stora larver vid kantareller kan det hända att de äter, men då har de
redan ansenliga matreserver, och jag vill minnas att man kan kläcka ut vuxna
insekter från kantareller, om larverna varit stora från början.
Man kan ju gissa att det rör sig om en nutritionshämmare som stör
näringsupptaget likt antitrypsin i sojabönor, och/eller att de “smakar” illa
(tyskans namn pfifferlinge kommer av den skarpa pepparsmaken hos råa
kantareller), men knappast ett gift då man kan kläcka fram vuxna djur trots
allt.
Lite märkligt är det dock, eftersom det i växtvärlden alltid finns
specialiserade insekter som äter dem. Så är knappast fallet hos Europeiska
kantareller. De ströfynd man gör av knäppare eller harkrankar, är stora larver
som äter det mesta, inte de specialiserade svampätande insekterna. Finska
studier visar att ca 1% av kantarellerna angreps i ett givet område, medan 40%
av övriga hattsvampar som sniglarna lämnat i samma område, blev angripna av
insekter.
I USA finns det dock arter som t.ex. C. lateritius, som angrips i hög
utsträckning.”
Tackar så mycket för svaren av er båda. Det är komplicerat i naturen och det finns många tolkningar/svar och fler tillkommer allt efter som anpassning tilltar och kunskaperna ökar.
Juris V
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.