Norr om Kalmar har jag funnit en Sprängticka. Fått markägarens tillstånd att skörda den. Hur gör jag det på bästa sätt för att inte förstöra framtida utveckling?
Såg ett program på TV där en norsk kock använde svampen i matlagning. Registrerade inte hur. Någon som vet?
Betvivlar att någon norsk kock lagar mat på sprängticka. Om du googlar på “sprängticka” så hittar du däremot användningsområdena!
Dessutom ser jag ingen igenkännbar sprängticka på din bild.
Den svart/röda klumpen man kallar sprängticka är egentligen svampens sklerotium (=näringslagring). Om du tar bort delar av sklerotiumet så kommer svampen att bygga på med nytt. Det går sakta men skadar inte svampen så vitt jag vet.
Har hört att vissa använder chaga i maten, men det ger knappast några kulinariska fördelar. Syftet är snarare att öka näringsvärdet på maten. Antingen kan man koka chagate och ha i någon gryta, eller så kan man köra bitar av den torkade svampen en kaffekvarn och blanda i valfri rätt.
Tänk på att du måste torka bitarna efter skörd, annars kan du få mögel. Dela i bitar stora som valnötter eller mindre och kör på en plåt i ugnen på max 100 grader, med luckan en aning på glänt. Själv kokar jag te och dricker av hälsoskäl.
Den ser bra ut. Som en riktig sprängticka!
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.