Jag har hittat Stenticka i N.V. Skåne, med så olika utseende, att man kan undra om det är samma art. Den i böcker beskrivna, och då den som skiljer sig betydligt: större, fettglänsande och betydligt mörkare brun, mindre fjällig på hatten. Två av dessa mörka växte på ett sklerotium, men inte den 3:e, men på samma område, där också den “vanliga” växer, men då på grenar.
Vad säger vetenskapen om detta, hur kan det skilja så mycket i utseende?
Är inte “vetenskapen” men tycker inte alls det är konstigt om en svamp, som lever på så pass olika sätt, också varierar till utseendet.
https://artfakta.se/naturvard/taxon/polyporus-tuberaster-1266å
Jadå, en av våra allra vanligaste matsvampar, kantarellen, varierar kraftigt i såväl storlek, färg som t.o.m lukt och smak beroende på mykorrhiza-kompisträdslag - i stort sett “alla” landets träd och åtm. många buskar, mark, jordart pH M.M.! Trattkantarellen varierar också, bl.a. med sitt kompisträd (gran/tall). En annan mycket variabel art är stenmurklan som faktiskt kan vara (åtm. nästan) helt ogiftig på vissa marker. Och det finns många, många fler. Vedsvampar s. lat. kan ha olika utseende med olika värdar. Dessutom har vi importerat skogsträdplantor, bl.a. gran, söderifrån och ffa till landets södra delar, vilket också kan/bör ha betytt en del.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.