Hej,
Har kollat på bilder och läst massa här på svampguiden och tro mig funnit en Kungschampinjon. Den ser ut som på bilderna. Hittades vid en hästhage, som är omringad av både barr och lövträd. Rodhar inte vid skrapning, men blir gulaktig istället. Foten är väldigt kraftig, även denna hade fjäll fast mer åt det vita hållet.
Visst är det en kungschampinjon? Kan man äta foten också? Eller är det bara hatten man äter? Någon som har ett bra recept för kungschampinjon?
Det finns såväl gulnande som rodnande kungschampinjon och jag har ett “uppdrag” att samla in båda för analyser. Den “vanliga” kungschampinjonen, som är ganska lätt att hitta i därtill lämpad granskog, gulnar - som din! Den rodnande är sällsyntare och jag har sett den främst i lövhagar/ekmarker.
Det är en ljuvlig matsvamp, såväl den möra hatten som den ibland lite träigare foten. Grattis!
..och jag tycker bäst om smörstekta champinjoner - men det är ju en smaksak!
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.