0 744 visningar

7 svar

Vad är det här för svamp tro?

sylvestris

6 okt 2020 kl. 19:23

Hej!
Den här svampen växer runt foten av en stor gammal asp som vi har på gården. Södra Västerbotten.
Den luktar sådär som lite kryddigt, skog, svamp. Bästa sättet jag kan beskriva den på.
Fast geleartad konsistens. Skivor.
Det har regnat rätt mycket som det ofta gör den här årstiden så den ser lite urblekt ut.

0

JanAUppsala

6 okt 2020 kl. 19:34

Gissar på tårsprödskivling som jag ofta hittat och skördat i mängd vid äldre aspar. Trots elljusbilden är den ganska lik. Googla på den, läs och kolla.

0

sylvestris

6 okt 2020 kl. 19:57

Aha, tackar för snabbt svar. Är den giftig eller går den att äta?

0

HLilja

6 okt 2020 kl. 20:14

Observera att Jan skriver att han GISSAR på tårsprödskivling, det betyder att det lika gärna kan vara något annan svamp!
Men apropå tårsprödskivling: den står både som ätlig o oätlig i mina böcker. Jag har provat och tycker att själva smaken är god men den har en kärv strävhet som gör att jag inte tyckte om den ändå. Jan, äter du den? Eftersom du valde ordet skörda…

0

JanAUppsala

6 okt 2020 kl. 21:21

Javisst, vi äter flera spröd(skivl)ingar, framförallt vitsprödingen som jag tror mig ha propagerat ganska bra för här på Svampguiden en gång i tiden. Den är delikat! Tårsprödingen, inte lika delikat, skördar jag ffa vid stora, kvarlämnade, prydliga solitäraspar på hyggen, gamla som nya.

0

sylvestris

6 okt 2020 kl. 21:29

Jag är som ni märker novis i ämnet. Svampen på min bild ser inte ut som tårspröding när jag söker på bilder. Men det har som sagt regnat flera dagar i sträck, jag antar att det påverkar utseendet?

Jan, jag är nyfiken vad du identifierar svampen på?

0

JanAUppsala

6 okt 2020 kl. 21:45

Enkelt, jag tänker mig hur den ser ut i dagsljus. Då stämmer den bra med mitt förslag. Och tyvärr är många svampboksbilder “mindre bra” och avbildar ibland/ofta otypiska exemplar Vet tyvärr inte om jag nu klarar av att plocka fram mina egna bilder.

0

JanAUppsala

6 okt 2020 kl. 22:09

Arten är oerhört variabel och många bilder visar tyvärr någon ytterlighet, oftast någon superfjällig. I verkligheten är den ofta lika slät som din.

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone