De här växer vid Stångby gård i Tystberga, på en gräsplan där hönsen ibland får gå fria. Jag hittar den inte i Norstedts stora svampbok, det närmaste jag kommer är Rodnande fjällskivling, var.hortensis, men den här är större, som utvuxen drygt 20 cm i hatt-diameter. Fjällen är tjocka, foten är inte vattrad utan brunmelerad, inte seg och trådig som hos stolta, utan tät och spröd som en kremlas. Foten blir snabbt orange i snittytor, men hatten förblir vit. Ringen är fastvuxen, går ej att förskjuta. Lukten kraftig, ganska angenäm, med antydan till sill.
Vet du vad det är, och törs jag äta den?
20 cm är väl inte så stort för en av de rodnande på bra växtplats?! Har du delat på hatten? Då rodnar väl också den, åtm vid gnuggning.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.