Har tidigare läst i någon artikel att det bästa är att dra upp hela svampen med roten för att förhindra typ röta. I reklam för svampknivar sägs det numera att nedre delen ska skäras av så att fruktkroppen kan återkomma Jag undrar vilket tillvägagångssätt som är att föredra?
Man drar upp hela svampen, helst med hjälp av kniv - dock inte med roten eftersom svampar inte har rötter. Det gör inget om det följer med lite myceltrådar men gräv inte för mycket. Det är viktigt att få upp hela svampen för att kunna göra en korrekt bestämning.
Man behöver sällan eller aldrig använda kniv när man drar upp en svamp! Jag använder kniven först när jag har dragit upp svampen och konstaterat vilken art jag hittat - men det har jag oftast gjort redan vid första anblicken eller ännu tidigare. Kniven använder jag för grovrensning.
Jag talar nu givetvis om plockning/skörd av välkända svampar(ter) vilket antagligen är vad frågan handlar om!
Jag gör som Jan. Ofta behöver man vicka lite och samtidigt dra varsamt så inte foten går av, lite beroende på vilken sort man plockar.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.