Jag förmodar att många av er förbereder en dag i skog och mark. Ha en god tur!
Dessa tre stubbsvampar såg jag igår, varav jag tror att den första heter vedplätt
Den vita, knottriga var som skummgummi i konsistensen.
Och den tredje med alla gröna var bara så fin. Är det någon som kan namnge dem.
..tack Lena och Annette…största glädjen är att se när allt fler får upp ögonen för det som finns att upptäcka…och tips till dig Annette som har barn - du vet väl att det går att färga med svamp, och göra papper av svamp, och göra egna suddgummistämplar med svampmotiv…lite rolig svampsysselsättning när regnet strilar från ovan och när man har små däppta däsor som droppar inomhus..:-)...
..köp dig en liten handbok från något företag som säljer hobbyprylar, typ Panduro m.fl. De säljer även tillbehören du behöver så som ramar, platsvagga etc. Själva tillverkningen går till på samma sätt som när man gör pappersmassa av gamla tidningspapper, men man använder svampa istället och vars hyfsystem har den struktur som binder ihop på ett bra sätt - olika vedväxande tickor typ fnöskticka med flera arter, tyvärr har jag inte listan i närheten men ska gräva fram den vid tillfälle. Det går att prova sig fram och beroende på vilken svamp man använder och skickligheten att få det att hålla ihop så blir svamppapperet olika fint på ytan. För ytterligare effekter och färg så kan man ävan ha i färgsvampar i massan. Man skär, river, kör i mixer, blandar med vatten, pressar och pressar, låter torka och glädjs åt vad man åstadkommit..:-)..finns ett par svampkonsulenter som är otroligt skickliga på det här, tillverkar tavlor, lampskärmar etc…
..anledningen var att vi (Hans Marklund/Nya Svampboken), Stig Norell, Doris Karlsson och Elisabeth Bååth vid Umeå Universitet) sökte medel från Svensk-Japanska institutet för erfarenhetsutbyte mellan våra länder när det gäller svampodling, pedagogik i svampkunskap som folkbildning vs universitetsstudier…en riktig höjdarresa och rejäl rundtur - besökte svampodlare, odling av lackticka, svampplockarklubbar m.m., caraokeekvällen med japans främste svampodlare som då, 1999 omsatte 200 miljoner USD, är nåt vi sent kommer att glömma…Que Sera Sera..:-)...
Enligt mycket gammal österländsk naturmedicin benämns lacktickan Ganoderma Lucidum som Reishi - Herb of Spritual Potency and Medical Wonder, den enligt kineserna legendariska odödlighetens svamp. Den används i förebyggande syfte mot allehanda krämpor, värk, cancer, allergier etc. Används färsk i soppa och stuvning eller torkad i te men även som tonic/läsk. I Japan är odlingen omfattande för kommersiell försäljning. Litteratur på engelska finns t.ex. Reishi Mushroom/Terry Willard och massor av info finns på nätet. Bifogar några bilder tagna 1999, en från odling, två i skyltfönster till salu och en liten påse med 4 sacketter som jag köpte på ett japansk apotek - en förpackning med 20 påsar för 350 kr. Som kuriosa kan nämnas att bredvid på hyllan såldes mald renhorn från Sverige..800 kr för en pytte-pytteliten burk…
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.