Hej, är rätt så ny inom området svampar. Min fråga är om man ska koka en aspsopp innan man torkar den och sedan vid tillredning koka den separat, slänga spat och sen lägga ner den i en gryta för att inte råka få i sig gift vid eventuell förväxling med en tegelsopp
Man ska inte koka svamp innan torkning utan torka den färsk. Det andra förstår jag inte riktigt…tegelsopp är absolut inte giftig och det är inte farligt om man förväxlar aspsopp med tegelsopp. För övrigt kokar man inte bort gift ur svamp heller, (undantaget stenmurklan som man gjorde så med, innan man började att helt avråda från att äta den eftersom man inte får bort allt gift)
Tegelsoppen och en andra strävsoppar är inte giftiga, men kan otillräckligt tillagade orsaka magbesvär, framförallt hos “ömtåliga” personer. Tillaga alltså strävsopparna väl, koka eller stek dem länge - och ät måttliga mängder om du ännu inte vet hur mycket du tål.
http://svampguiden.com/art/visa/leccinum_versipelle
Mer finns att läsa om du googlar på t.ex. “strävsopp, svampguiden, magbesvär” Själv har jag aldrig haft problem med strävsoppar eller annan matsvamp, men vissa känsliga personer kan ha!
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.